Hoofddorp: Veel buitenlandse belangstelling voor Park 20/20

Park 20|20 in Hoofddorp trekt steeds meer buitenlandse belangstelling.

Park 20|20 in Hoofddorp, een van de meest duurzame vastgoedprojecten in Nederland, trekt steeds meer buitenlandse belangstelling. Een Franse delegatie onder aanvoering van maar liefst twee ministers bezocht gisteren de ontwikkeling van Delta Development Group en Reggeborgh – het beleggingsvehikel van bouwer Dik Wessels – en bouwer Volker Wessels.

Een van de gebouwen op Park 20/20
Delphine Batho, minister van Ecologie, Duurzame ontwikkeling en Energie, en Pascal Canfin, onderminister van Buitenlandse zaken belast met ontwikkelingssamenwerking, lieten zich bijpraten over het thema ‘circulaire economie’. Circulaire economie is een concept om de overgang naar een spaarzaam ontwikkelingsmodel voor grondstoffen en CO2 te stimuleren. De Franse delegatie praat ook met andere Nederlandse bedrijven die zich onderscheiden met duurzame concepten.
Park 20|20 trok eerder de aandacht van de familie Walton, de oprichters van supermarktreus Walmart. De grootste publieke universiteit van Amerika, Arizona State University (ASU), opende eind januari samen met de gemeente Haarlemmermeer haar deuren voor samenwerking op het gebied van duurzame innovatie, onderwijs en toegepast onderzoek in Nederland. Het is de eerste van drie wereldwijde centra van ASU. Het centrum wordt ondersteund met een investering door het Rob and Melani fund van de Walton Family Foundation.
Park 20|20 wordt ontwikkeld volgens de principes van cradle to cradle, een filosofie die tien jaar geleden werd geïntroduceerd door de Amerikaan William McDonough en Duitser Michael Braungart. De centrale gedachte van de cradle to cradle (wieg tot wieg) filosofie is dat alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Het eerste verschil met conventioneel hergebruik is dat er geen kwaliteitsverlies is, en geen restproducten die alsnog gestort worden. Deze kringloop wordt bedoeld met het motto: waste equals food.
Bij de gebouwen die in Park 20|20 betekent dat bijvoorbeeld dat alle materialen worden hergebruikt. In een interview met PropertyNL Magazine zei ceo Coert Zachariasse van Delta dat leveranciers van bouwmaterialen en -elementen zich zo bewust zijn van de groeiende schaarste van grondstoffen dat ze zelfs bereid zijn een eindwaarde te garanderen voor materialen. ‘Op basis van dat gegeven kun je gaan rekenen en weet je dat een duurzaam gebouw altijd een waarde heeft omdat de materialen – ook bij sloop (of beter: demontage) – een waarde vertegenwoordigen.’

Bron: PropertyNL.com

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws