Hoeksche Waard: AG en Heylen ontwikkelen bedrijvencampus

9 maart 2021 – Op een deel van het voormalige suikerfabrieksterrein van Cosun Beet Company ontwikkelen AG Real Estate en Heylen Warehouses binnenkort een grootschalige bedrijvencampus.

AG Real Estate heeft in partnership met Heylen Warehouses de grond gekocht. De nieuwe investeerders zien zowel in de locatie als voor de Zuid-Hollandse gemeente Hoeksche Waard veel mogelijkheden. De groei van bedrijfsactiviteiten zal een impuls geven aan de werkgelegenheid en economie in de regio. Aandacht voor infrastructuur, veiligheid en duurzaamheid staan centraal in de ontwikkelingsplannen voor de campus waarvan de bouw dit jaar al van start gaat.

Gemeente Hoeksche Waard, provincie Zuid-Holland en Cosun Beet Company maakten in 2018 het bestemmingsplan rond voor de herontwikkeling van het terrein van de voormalige suikerfabriek. De investeerder-ontwikkelaars AG Real Estate en Heylen Warehouses namen samen  het terrein in december 2020 over. Een deel van het terrein is inmiddels bouwrijp opgeleverd aan de kopers en de eerste bouwvergunningen zijn aangevraagd. De oplevering van de rest van het terrein volgt naar verwachting eind 2021.

AG Real Estate en Heylen Warehouses hebben het terrein na de aankoop omgedoopt tot Shipp 21. Wim Heylen, eigenaar van Heylen Warehouses: ‘Shipp 21 staat voor ‘South Holland Inland Port Puttershoek 2021’. Deze naam zegt veel over de ambitie. De moderne en grootschalige campus gaat ruimte bieden aan kleine en (middel)grote lokale, nationale én internationale bedrijven die onder meer actief zijn in logistiek & transport, e-commerce, koel- & vriesopslag, maakindustrie en maritieme toelevering & onderhoud. Daarnaast blijft Cosun Beet Company actief in Puttershoek met zijn huidige suikerspecialiteitenfabriek, silo’s en distributiecentrum. Van de 60 hectare die is aangekocht, is 40 hectare bestemd voor de bouw van bedrijven. De overige grond zal gebruikt worden voor de aanleg van onder andere nieuwe wegen en groenvoorzieningen.’

De locatie van Shipp 21 net ten zuiden van de Rotterdamse haven is gunstig met het oog op transport. Het terrein ligt tussen twee snelwegen en direct aan de vaarweg Oude Maas. Voor de initiatiefnemers waren dit belangrijke argumenten om te investeren. eo van Heylen Warehouses Ralph Caspanni: ‘De A16 en A29 zijn goed bereikbaar via de nabijgelegen N217. Om de aansluiting tussen de N217 en de campus te optimaliseren, realiseren we een nieuwe verbinding. Medio 2021 verwachten we te beginnen met de aanleg. Ondertussen kijken we naar mogelijkheden om de bestaande insteekhaven van het terrein te moderniseren. Transport van en naar de Rotterdamse haven met binnenvaartschepen is namelijk efficiënter en duurzamer dan met vrachtwagens.’

De mogelijkheid van vervoer over water is een van de plannen om de ecologische voetafdruk van Shipp 21 te minimaliseren. Cosun Beet Company realiseert naast de campus momenteel een zonnepark met zonneweides waarmee ze vanaf mei dit jaar waarschijnlijk al CO2-neutraal kan opereren. Het andere deel van de zonneweides is van het Klimaatfonds en Greenchoice. Vanaf juni verwachten zij hiermee duurzame energie te kunnen leveren aan het openbare net. Ook op de daken van de bedrijven worden straks in samenwerking met Heylen Energy zonnepanelen geplaatst, zodat de campus in zijn eigen energiebehoefte zal kunnen voorzien. Wanneer alle daken met panelen zijn uitgerust, betekent dit een productie van 30.000 MWh/jaar.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws