Hilversum: Philips-complex verkocht aan vastgoedfamilie Lisman

8 Januari 2016 – Propertize heeft opnieuw een van de dossiers in haar portefeuille dicht geslagen. Het betreft het Philips-complex aan de Anton Philipsweg in Hilversum dat op 30 december is verkocht, zo heeft Propertize desgevraagd bevestigd.

Het kadaster meldt een transactieprijs van € 8,3 mln. Koper is Royal Properties Group, een vehikel van de Nederlands/Belgische vastgoedfamilie Lisman.
De Veenendaalse ontwikkelaar Borgvast gaat de kantoorgebouwen waar ooit Philips Telecommunicatie was gehuisvest in opdracht van Royal Properties slopen en een woonwijk op het terrein realiseren. Borgvast wil alleen bevestigen dat zij bij de herontwikkeling betrokken is. Nadere mededelingen volgen komende week.

De locatie in Hilversum Oost is ruim 52.500 m² groot en kwam via de vroegere eigenaar Modulus Vastgoed op het bureau van Propertize. Modulus heeft het complex in 2014 aangekocht voor € 25,6 mln. Modulus had plannen om de drie grote kantoorgebouwen (met een vloeroppervlak van 25.000 m²) op de locatie te slopen en er 160 appartementen en bijna 100 grondgebonden woningen te realiseren. De ontwikkelaar is intussen failliet gegaan. Volgens de Gooi- en Eemlander is het dossier van de financiering bij Propertize terecht gekomen. Daar komen achterstallige rentebetalingen tot een bedrag van € 12 mln nog bovenop. Dat zou betekenen dat Propertize het dossier heeft willen sluiten tegen minder dan 20 procent van het bedrag dat zij er in heeft zitten.

De familie Lisman verwierf In november 2015 via Royal Properties Group 18 winkellocaties met in totaal 44 winkelpanden. De winkels en supermarkten hebben een totaal brutometrage van circa 18.000 m² en zijn nagenoeg volledig verhuurd. Huurders zijn onder meer Blokker, Etos, Hema, Jumbo, KPN, Plus en Vodafone. De binnenstedelijke winkelpanden vallen binnen de strategie om onder andere een gespreide winkelportefeuille op te bouwen op A-locaties van middelgrote steden.

Een van de grootste projecten waar Royal Properties zich mee bezighield is Tour et Taxis, de herontwikkeling van havengebied in Brussel. In de jaren ’90 kocht Lisman dit 30 hectare grote herontwikkelingsgebied met twee partners voor € 70 mln. Inmiddels heeft een van de twee partners, Ackermans & Van Haaren, de andere partners, waaronder Lisman, uitgekocht.

Een dochteronderneming van Royal Properties Group, The House of Development, is bezig met de herontwikkeling van winkelcentrum De Kwinkelier in Bilthoven, ook in bezit van de familie. Dat is destijds ontwikkeld door Jan Lisman senior en altijd in familiehanden gebleven. Inmiddels is het Veenendaalse Borgvast erbij gehaald als gedelegeerd ontwikkelaar, aldus een woordvoerder van SebaldInvest, de management- en beheerorganisatie die onder meer De Kwinkelier in portefeuille heeft.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws