Helmond: Doek valt voor Xperience World

Initiatiefnemers zetten nu hun kaarten op Zoetermeer.

7 januari 2014 – De gemeente Helmond en Xperience World zijn onlangs in goed overleg overeengekomen het project Xperience World in het centrum van Helmond niet te realiseren. Dit leisureconcept met onder meer een robotrestaurant, racesimulatoren en een parkeervoorziening is een initiatief van Arno Geul en Pieter Kwak. VolkerWessels zou aanvankelijk ook investeren in het 3000 m² grote project. Volgens de gemeente nemen beide partijen ‘in goed overleg ‘afscheid van elkaar met ‘gesloten beurzen’.

Ontwerp van Xperience World

Geul en Kwak hebben voor de Bleizo-locatie in Zoetermeer een veel grootschaliger plan met een omvang van 40.000 m². In zijn nieuwjaarstoespraak zei burgemeester Charlie Apetroot van Zoetermeer er alle vertrouwen in te hebben dat de bouw van Adventureworld en een sportcomplex met hotel doorgaat, aldus De Telegraaf. Het plan voor Adventureworld in Zoetermeer dateert al van 2009. Aanvankelijk wilden de media-ondernemers hun indoor attractie- en gamepark in Almere realiseren, samen met Fotress en de Belgische KBC-bank als financier. Omdat ze daar geen groen licht kregen, weken ze uit naar Zoetermeer, echter zonder de ontwikkelaar en bank als mede-investeerders.
In Helmond is het doek definitief gevallen voor Xperience World, dat ontworpen is door de architect Kas Oosterhuis. Belangrijke oorzaak is volgens de gemeente de crisis op de financiële markten wat zijn weerslag had op de mogelijkheden het Xperience World Project te (her)financieren. ‘De afgelopen maanden hebben partijen meerdere malen overlegd over de toekomst van het project. Tijdens deze gesprekken is in een open sfeer met elkaar gesproken over de slagingskansen. Het werd steeds duidelijker dat het op dit moment en in de nabije toekomst binnen de huidige voorwaarden niet mogelijk is om het Xperience World-project van de grond te krijgen.’
De gronduitgifte-overeenkomst is inmiddels ontbonden en er bestaan nu geen verplichtingen meer tussen beide partijen. Alle mogelijke schadeloosstellingen of claims zijn voor nu en voor de toekomst van tafel, over en weer. Hiermee is de gemeente vrij om de plek waar Xperience World geprojecteerd was (deel van het oude Obragasterrein bij het Havenplein) op een andere manier in te vullen.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws