Den Haag: Shell investeert in nieuwe campus

12 September 2018 – Shell is van plan meer dan $ 200 mln te investeren in nieuwe Shell-campus in Den Haag.

Het huidige monumentale hoofdkantoor aan de Carel van Bylandtstraat wordt hiertoe gerenoveerd en uitgebreid. BAM bouwt de campus voor Shell New Energies, het bedrijfsonderdeel dat zich richt op alternatieve energiebronnen. Het gebouw werd in 1917 gebouwd voor de Bataafse Petroleum Maatschappij, een van de voorlopers van Shell. De uitvoering was destijds in handen van de Bataafse Aanneming Maatschappij, en dat is weer een van de voorlopers van BAM.

Vorig jaren sloten Shell en BAM een overeenkomst voor de grootschalige renovatie van het hoofdkantoor. De renovatie omvat onder meer het vervangen van alle kozijnen en de technische installaties. Als onderdeel van zijn ambitie om meer en schonere energie te leveren, voorziet Shell in de komende jaren een sterke groei van zijn New Energiesactiviteiten. Tegen 2023 verwacht het energieconcern dat het aantal banen in zijn New Energies-hub in Nederland groeit naar 500–700. Shell ziet potentieel voor verdere groei in de jaren daarna. Shell is ook van plan om meer dan $ 200 mln te investeren in een nieuwe Shell-campus in Den Haag, en versterkt daarnaast zijn research & development-activiteiten in Amsterdam.

De investeringen vallen samen met het vertrek uit Rijswijk. Vorig jaar werd bekend dat de oliemaatschappij zijn researchcentra aan de Lange Kleiweg en Kessler Park gaat sluiten en de activiteiten concentreert in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam.

De ambitie van Shell om meer en schonere energieoplossingen te leveren, wordt gedreven door de veranderende behoeften van de samenleving en commerciële kansen binnen de energietransitie, meldt Shell. De New Energies-tak bouwt voort op Shell’s ervaring met koolstofarme technologie en onderzoekt nieuwe commerciële modellen die zijn gericht op de mondiale energietransitie. De focus ligt op nieuwe brandstoffen en elektriciteit. Het opschalen van de New Energies-activiteiten tot een groot onderdeel van het bedrijf maakt onderdeel uit van de strategie van Shell. Wereldwijd verwacht Shell tot 2020 gemiddeld $ 1–2 mrd per jaar te investeren in New Energies.

Nederland als bakermat
Nederland is de bakermat van Shell’s New Energies-tak, meldt de onderneming ter toelichting van de plannen. Van hieruit zijn de wereldwijde activiteiten van Shell op dit vlak de afgelopen twee jaar gecoördineerd. Dit onderdeel blijft gevestigd in Nederland, een land dat dankzij zijn strategische ligging, kennis en economie het potentieel heeft om een leider te zijn in de energietransitie.

“Shell New Energies groeit snel”, zegt Maarten Wetselaar, Integrated Gas & New Energies Director. “We voorzien dan ook een groei van het aantal hoogwaardige banen binnen dit onderdeel. Alleen al in Nederland zijn er bij New Energies de afgelopen twee jaar 150 banen bijgekomen via acquisities en organische groei. We verwachten dat het aantal banen in New Energies in Nederland de komende vijf jaar groeit naar 500–700 banen. En we voorzien verdere groei in de periode daarna, afhankelijk van de kansen in deze markt in binnen- en buitenland.”

Shell creëert hub voor innovatie in Nederland
Shell is ook van plan meer dan $ 200 mln te investeren in zijn hoofdkantoor in Den Haag. Volgens Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland, gaat deze ontwikkeling over investeren in Shell’s toekomst in Nederland. Shell wil in Den Haag een moderne campus bouwen waar ook New Energies wordt gehuisvest. Shell wil een actieve rol spelen in de Nederlandse energietransitie. Het bedrijf wil de netto CO2-voetafdruk van zijn energieproducten verminderen en zijn belangen in koolstofarme activiteiten vergroten. Tegelijkertijd blijft Shell werken aan verbetering van de energieefficiency van zijn eigen processen.

Van Loon zegt dat Shell zich richt op een breed scala van potentiële toekomstige investeringen binnen New Energies in Nederland: “Van het vergroten van onze windactiviteiten in de Noordzee, waar we een oprichtersbelang hebben in Borssele III/IV, tot verdere investeringen in waterstofoplossingen. Ook werken we aan een zonnepark in Moerdijk en aan verschillende oplossingen op het gebied van elektrische mobiliteit. Denk aan laadoplossingen, waarbij we onder meer voortbouwen op de overname van NewMotion in Nederland en de uitrol van ons snellaadpuntennetwerk onder de naam Shell Recharge.”

Shell Technology Centre Amsterdam (STCA), dat een R&D-budget heeft van gemiddeld $ 1 mln per dag, blijft dienen als een van Shell’s drie wereldwijde hubs voor innovatie. De andere twee hubs bevinden zich in Houston en Bangalore. Met meer dan 1000 hooggekwalificeerde wetenschappers en ingenieurs heeft STCA veel van Shell’s toonaangevende consumentenproducten ontwikkeld. Deze omvatten onder andere de koolstofarmere brandstoffen en smeermiddelen afgeleid van aardgas.

Belangrijke kennis van STCA omvat ook technologieën die ten grondslag liggen aan koolstofarme energiebronnen gebaseerd op biobrandstoffen en waterstof. Veel van dit werk wordt mogelijk gemaakt door digitalisering: het gebruik van digitale data om industriële processen te monitoren en te optimaliseren. STCA heeft onlangs een nieuwe vleugel geopend voor de huisvesting van nieuwe laboratoriumapparatuur en voor huisvesting van een paar honderd extra technische experts van Shell de komende drie jaar.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws