Groningen: vastgoedmarkt stevig aangetrokken

20 April 2017 – De vastgoedmarkt in Groningen heeft zich in 2015 en 2016 positief ontwikkeld. In zowel de kantoren- als de bedrijfsruimtemarkt nam de vraag toe, terwijl de leegstand en het beschikbare aanbod kleiner werden. Dat blijkt uit de Vastgoedmonitor van de gemeente Groningen. Daaruit blijkt ook dat in de binnenstad en het Stationsgebied nog weinig (vrije) kantoorruimte voorradig is. Wat de bedrijfsruimtemarkt betreft, kent Groningen op dit moment één van de laagste leegstandspercentages van Nederland.

Kantorenmarkt

Na enkele lastige jaren vond in 2015 voor het eerst sinds jaren weer een vermindering van de leegstand op de kantorenmarkt plaats. De leegstand is nu 11,2%. Daarnaast stijgt de vraag naar kantoorruimte, afgelezen aan de opnamecijfers. In Groningen heeft het afgelopen jaar ruim 30.000 m² aan kantoorruimte een nieuwe gebruiker gekregen. Grootste verantwoordelijke voor de vermindering van de leegstand is de onttrekking van leegstaande kantoorruimte aan de markt. Er is inmiddels een nadrukkelijke schaarste aan beschikbare kantoorruimte in de binnenstad en nabij de stationslocatie. Ook het aanbod van jonge gebouwen en kleine, vrijstaande kantoren is kleiner dan de vraag.

Bedrijfsruimtemarkt

Economische groei met uitbreiding van bedrijven, toetreding van nieuwe bedrijvigheid en meer banen in de industrie hebben geleid tot minder aanbod in de bedrijfsruimtemarkt en derhalve tot minder leegstand. Er is in Groningen zelfs sprake van krapte op de bedrijfsruimtemarkt. Op 1 januari 2017 wordt er slechts 37.000 m² bedrijfsruimte aangeboden (exclusief de bijhorende kantoorruimte), veelal in kleinere eenheden. De groei van de vraag daarentegen, afgeleid uit de netto opname in 2016, kwam uit op 15.000 m².

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws