Groningen scoort als stad voor startups

16 december 2015 – Groningen blijkt grote aantrekkingskracht te hebben voor startups. De stad telt niet alleen tal van jonge innovatieve ondernemers, er is ook een veelheid aan initiatieven om het ondernemerschap te stimuleren en promoten. Bovendien stelt de stad alles in het werk om startups op een aantrekkelijke manier te huisvesten en te faciliteren.

Het is volgens de gemeente dan ook niet vreemd dat Groningen de laatste jaren aan een grote opmars bezig is in de lijstjes van meest succesvolle startups. Met zeven bedrijven in de prestigieuze groeierslijst Deloitte  Technology Fast 50 van 2015 levert de stad meer startups dan bijvoorbeeld Eindhoven, Rotterdam en Utrecht met ieder vier genomineerden; alleen Amsterdam scoort beter.

Gerekend naar het aantal startups dat voortkomt uit het wetenschappelijk onderwijs is Groningen helemaal dé startersstad van Nederland. Uit recent onderzoek blijkt dat de RUG en het UMCG in totaal 111 startups afleverden, met een totale economische impact van liefst € 74,2 mln euro. Daar kan zelfs Amsterdam niet tegen op. Sterker nog: daar komt de hoofdstad niet eens bij in de buurt, met 47 universiteitsstartups die samen goed zijn voor een economische impact van € 38 mln euro.

Dat het de Groningse startups zo voor de wind gaat, heeft onder meer te maken met de accommodaties en evenementen in de provinciehoofdstad. Zo is er incubator en accelerator Cube050, de grote startupfabriek The Big Building in het voormalige Groningse posthoofdkantoor, het state of the art Innolab Chemie en het Launch Café in de binnenstad, dat dit jaar werd verkozen tot de op één na beste flexwerkplek van Nederland.

Daarnaast telt de stad veel evenementen die een belangrijke impuls geven aan innovatie en de startup business in de stad. De gemeente noemt onder meer het Startup Weekend Groningen, het grootschalige inspiratiefestival Let’s Gro, The Holland Web Week Groningen en het jaarlijkse i3event; het zijn slechts een paar voorbeelden. Allemaal zorgen ze ervoor dat er in Groningen constant nieuwe ideeën ontstaan die worden opgepikt door een nieuwe generatie ondernemers.

De Groningse bereidheid tot samenwerking is daarin een belangrijke pré, zo zag ook oud-eurocommissaris Neelie Kroes in 2015.  Ze was als ambassadeur van StartUp Delta te gast bij het Startup North Festival en was behoorlijk onder de indruk van het Groningse startupklimaat. ‘Er heerst een goed ondernemersklimaat in Groningen. En dat ligt niet alleen aan de universiteit, maar ook aan de bedrijven en ondernemers die zo goed samenwerken in deze stad’, aldus één van de meest invloedrijke vrouwen van Europa.

 

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws