Groningen: distributiecentrum aan Oosterhamrikkade wordt woongebouw

14 December 2016 – Op de plek van het oude distributiecentrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hebben Urban Interest en Geveke Bouw & Ontwikkeling 148 nieuwbouw woningen gerealiseerd. De appartementen aan de Oosterhamrikkade zijn inmiddels opgeleverd en vanmiddag wordt het project feestelijk heropend. De vernieuwing van dit deel van de Oosterhamrikkade is een samenwerking van Urban Interest, Geveke Bouw & Ontwikkeling en de gemeente Groningen.

Op de plek van het oude distributiecentrum van het UMCG zijn drie bouwblokken met in totaal 148 tweekamerappartementen, zo’n 38 m² groot, gerealiseerd. Urban Interest is eigenaar van ‘Plan M’, het middelste blok met 82 appartementen. De overige blokken Ooster en Wester zijn verkocht. Het Groningse architectenbureau Van Ringen maakte het ontwerp, dat gekenmerkt wordt door respect voor de omgeving en de historie van deze plek. De herinrichting van de kade wordt verzorgd door de gemeente Groningen.

Variatie in bouwstijl

Door de drie gebouwen te variëren in bouwstijl en ruimte ertussen open te laten, wordt het niet te massief aan de Oosterhamrikkade. De buitenste bouwblokken sluiten qua sfeer, metselwerk en gevelhoogte aan op bebouwing die er al is. Het middelste blok doet in vormgeving juist weer sterk denken aan het distributiecentrum dat hier stond. Nieuw is dat hier aan de voorkant balkons en geveltuintjes komen.

Urban Interest heeft geprobeerd om het voormalige distributiecentrum te behouden en te transformeren. Veel omwonenden wilden dat graag. Het gebouw met zijn typerende betonnen kolommen was geen monument, maar had wel architectonische waarde. Het werd in de jaren vijftig gebouwd naar ontwerp van de architecten Van Tijen, Maaskant en Klein. Later werd het verbouwd en uitgebreid. De laatste jaren stond het leeg.
Eigenaar Urban Interest en architect Van Ringen hebben in het ontwerp van het nieuwe gebouw het kenmerkende beeld – een wit kader op kolommen – gerespecteerd, als icoon van het collectieve Groningse geheugen. De intentie was een zekere industriële look te behouden, zeker in combinatie met het lijnenspel aan het water. Wie hier langs de kade wandelt, zal het verleden kunnen herkennen.

Aardbevingsproof

Een ander kenmerk van de woningen is dat ze aardbevingsbestendig gebouwd zijn. Ondanks dat de bouw van het complex al in een vergevorderd stadium was hebben Urban Interest en Geveke Bouw besloten onderzoek te doen naar mogelijke maatregelen om het gebouw aardbevingsbestendig te maken. Er is gekeken hoe het nieuw gerealiseerde gebouw kon worden aangepast, zodat het aan de huidige normen zal voldoen. Daarbij wordt  rekening gehouden met de specifieke kernmerken van de ondergrond in de stad Groningen. Dit alles is een complex technisch en constructief geheel, maar even simpel gezegd is de fundering aangepast (lees flexibel gemaakt) om de diverse seismische krachten bij een aardbeving op te vangen.

Transformatie

Het plan voor de Oosterhamrikkade past in de transformatie van dit deel van de stad. De gemeente Groningen is samen met woningcorporaties, ontwikkelaars en belanghebbenden bezig om dit binnenstedelijke bedrijvengebied om te vormen tot een gemengde woon- en werkbuurt.

Urban Interest is een groot voorstander van dit type transformatie. Vandaar dat één van de drie gebouwen ook in eigendom blijft. Urban Interest is een ontwikkelende eigenaar. Dat betekent dat zij zich ergens graag langere tijd aan wil binden.

Ook elders is Urban Interest op transformatiegebied actief. In Den Haag verbouwde de onderneming een verouderde kantoortoren aan de Thorbeckelaan tot een zeer gewild en luxe appartementengebouw welke deze zomer is opgeleverd. In Almelo turnt de eigenaar-ontwikkelaar 4500 m² leegstaand kantoor om tot 30 woningen voor woningcorporatie Beter Wonen.
Urban Interest transformeert niet alleen uit noodzaak, dus bij leegstand van haar kantoorportefeuille, zij koopt ook bewust locaties aan om te transformeren een mooi voorbeeld hiervan is een kantoorpand aan de van Stolkweg in Den Haag waarvoor op dit moment het ontwerp wordt gemaakt om de transformatieopgave in te vullen.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws