Groningen: herontwikkeling van 16.000 m2 kantoorpand

16 Juli 2015 – Het voormalige gebouw van Sociale Zaken en Welzijn in Groningen, de Zwarte Doos, wordt omgebouwd tot multifunctioneel complex. Er komen kantoren, appartementen, een hotel en een restaurant in het gebouw.

Het 16.000 m² grote gebouw aan de Eendrachtskade, vlakbij de binnenstad, is 8 jaar geleden door de Ierse beleggersgroep Farraig aangekocht van KFN. Het is jarenlang als kantoor in gebruik geweest door de afdeling SoZaWe (Sociale Zaken en Welzijn) van de gemeente Groningen, die inmiddels naar een nieuw gebouw op Europapark is vertrokken.

De vertegenwoordiger van Farraig in Nederland, Storms IPS (International Property Services) is belast met de herontwikkeling volgens het concept van een multifunctioneel complex met kantoren, appartementen, een hotel en een restaurant op de bovenste verdieping. Samen met architectenbureau Team 4 voor het projectmanagement en DTZ Zadelhoff voor de verhuur wordt invulling gegeven aan het project.

Het gebouw bleek de afgelopen jaren te groot om te verhuren aan een partij. Een oppervlakte van 16.000 m² is zelfs voor de gemeente Groningen heel groot. Daarom is gekozen voor de multifunctionele opzet. Echter wordt niet gemikt op studenten. Storms: ‘Het gebouw is juist bedoeld voor jonge zakelijke mensen. Dat is ook de wens van de verhuurder: geen studenten.’

De tussenvloer en de 1e t/m 5e verdieping en de twaalfde verdieping worden bestemd voor fexibele kantoorverhuur. Op de twaalfde verdieping komt een restaurant en in de tweede fase komen er woningen op de 6e t/m 11e etage. Hiervoor zoeken Storms en DTZ nog exploitanten en huurders.
De Zwarte Doos wordt op dit moment van binnen helemaal gestript. Naar verwachting kunnen in de loop van volgend jaar de eerste bedrijven zich in het gebouw vestigen.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws