Groningen: Energy Academy Europe op Zernikecampus

De Academy wordt het meest duurzame onderwijsgebouw van het land.

7 Mei 2014 – Op de Zernikecampus in Groningen wordt een nieuw gebouw voor de Energy Academy Europe ontwikkeld. Het bouwwerk van circa 10.000 m² krijgt een Breeam Outstanding certificaat en zal in 2015 gereed zijn. Volgens de initiatiefnemers wordt dit het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland.

Een van de complexen op de Zernike Campus

Het gebouw bestaat uit twee bouwdelen. Aan de noordzijde komen de onderzoeksruimtes met laboratoria en aanverwante ruimtes en aan de zuidkant bevinden zich werkruimten, een wintertuin en onderwijsruimten. Daartussen vormt het 'energieplein' het hart van het gebouw.
Het ontwerp is van Broekbakema en pvanb architecten. ICS Adviseurs, Arup, Ingenieursbureau Wassenaar en DGMR zijn eveneens ingeschakeld als expert.
De Energy Academy Europe (EAE) is een samenwerking van de Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, GasTerra en Energy Valley. De belangrijkste thema's van de EAE zijn gas (inclusief biogas en groen gas), de energie van morgen (zoals wind- en zonne-energie), smart grids, energie-efficiency, besparingen en CO2-reductie.

Op de Zernikecampus in het noorden van Groningen zijn verscheidene faculteiten gevestigd van de RUG en de Hanzehogeschool. Het naastgelegen Zernike Science Park (36 ha netto) is een bedrijvenpark waar onderzoek, ontwikkeling en productie samenkomen. De gemeente is eigenaar van de grond, waarvan nog 27 ha (70%) uitgeefbaar is. De gemeente wil een nieuwe tramlijn aanleggen. 
Enkele jaren geleden zocht de gemeente naar een ontwikkelaar die het gebied al dan niet in pps-verband geheel wilde ontwikkelen. Die is echter niet gevonden en het zijn nu de gemeente, samen met de Provincie Groningen, de RUG en de Hanzehogeschool die het voortouw nemen.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws