Groningen: drie appartementencomplexen aan Oosterhamrikkade

19 februari 2015 – Urban Interest, de onderneming van Harry Hilders, realiseert in Groningen drie nieuwe appartementengebouwen aan de Oosterhamrikkade. De eerste paal ging donderdag de grond in. De oplevering is in 2016.

Op de plek van het distributiecentrum van het UMCG komen drie bouwblokken met in totaal 148 tweekamerappartementen voor starters, zo’n 38 m² groot. Bewoners kunnen bij hun appartement een parkeerplaats huren op eigen terrein. Een van de gebouwen blijft in eigendom van de Haagse ontwikkelaar en belegger.
Zonnepanelen zorgen voor de energievoorziening van de collectieve ruimtes, die daarmee energieneutraal zijn. Het Groningse architectenbureau Van Ringen maakte het ontwerp, dat gekenmerkt wordt door respect voor de omgeving en de historie van deze plek.

Urban Interest heeft geprobeerd om het voormalige distributiecentrum te behouden en te transformeren. Veel omwonenden wilden dat graag. Het gebouw met zijn typerende betonnen kolommen was geen monument, maar had wel architectonische waarde. Het werd in de jaren vijftig gebouwd naar ontwerp van de architecten Van Tijen, Maaskant en Klein. Later werd het verbouwd en uitgebreid. De laatste jaren stond het leeg.
Om allerlei financiële en bouwkundige redenen lukte het echter niet om het beoogde aantal nieuwe woningen in het pand onder te brengen. Eigenaar Urban Interest en architect Van Ringen hebben in het ontwerp van het nieuwe gebouw wel het kenmerkende beeld – een wit kader op kolommen – gerespecteerd, als icoon van het collectieve Groningse geheugen.

Het plan voor de Oosterhamrikkade past in de transformatie van dit deel van de stad. De gemeente Groningen is samen met woningcorporaties, ontwikkelaars en belanghebbenden bezig om dit binnenstedelijke bedrijvengebied om te vormen tot een gemengde woon- en werkbuurt. Dat gebeurt organisch, gedragen door particuliere en andere initiatieven.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws