G4-steden hebben voorkeur van winkelhuurders

Activiteiten van winkelhuurders en beleggers zijn in eerste halfjaar afgenomen.

Tot voor kort werd de economische situatie nog niet weerspiegeld in de winkelopnamecijfers. Inmiddels lijkt de activiteit van huurders op de winkelmarkt echter af te nemen. Dit is te lezen in de nieuwe Retail Dutch Market View van vastgoedadviseur CBRE. Het opnamevolume daalde in de eerste helft van 2013 met bijna 40% op jaarbasis, tot een niveau van circa 158.000 m².


Huurders waren vooral gericht op de G4 en grotere provinciesteden. Grote winkelketens die nog actief op zoek zijn naar winkelruimte zijn bijvoorbeeld Action en Primark. Deze ketens, maar bijvoorbeeld ook de Inditex groep en H&M, zullen ook in de komende maanden mutaties in de hoofdwinkelstraten nauwlettend volgen, in de hoop dat er een goede winkelunit vrijkomt. Daarbij richten zij zich op de G4, waarbij Amsterdam veruit favoriet is.
De toename van het winkelaanbod bleef in het eerste halfjaar van 2013 beperkt tot zo´n 1,8% ten opzichte van eind 2012. Het aanbod komt daarmee uit op ruim 3,1 mln m², waarvan zo´n 2,1 mln m² in de detailhandel.
Door een verhoogde risicoperceptie van winkelvastgoed door oplopende leegstand en afnemende winkelbestedingen, is de activiteit op de beleggingsmarkt in de eerste helft van 2013 verder afgenomen. De daling van de beleggingsomzet was wel beperkt, circa 7% op jaarbasis. In 2012 H1 daalde de beleggingsomzet nog met bijna 43% op jaarbasis. Uiteindelijk werd er in de eerste helft van 2013 zo’n € 263 mln geïnvesteerd in winkels. Het leeuwendeel van de omzet werd gegenereerd door de verkoop van winkelcentra, ten minste € 80 mln.
In de komende tijd zullen beleggers zich naar verwachting vooral richten op eersteklas winkelvastgoed binnen de G4 agglomeraties. Het aanbod van eersteklas winkelvastgoed is echter relatief beperkt. Gewilde objecten zijn nog steeds solitaire units in de hoofdwinkelstraten, grotere winkelcentra en supermarkten.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws