Europa: Prologis onthult meest gewilde logistieke locaties

16 Oktober 2017 – Prologis heeft een onderzoek uitgebracht waaruit naar voren komt waarom logistieke klanten in Europa bepaalde locaties boven andere kiezen.

Het rapport, getiteld ‘Customer Growth Strategies: De meest gewilde logistieke locaties van Europa’, laat ook zien welke locaties in de snel veranderende Europese logistieke markt floreren.

Prologis en Eyefortransport (EFT) hielden tussen februari en mei 2017 een online onderzoek onder circa 300 logistieke beslissers in heel Europa. Het onderzoek laat zien dat er vijf hoofdfactoren ten grondslag liggen aan de keuze voor een logistieke locatie: nabijheid van grote consumentencentra, wet- en regelgeving, beschikbaarheid van arbeidskrachten, transportinfrastructuur en kosten.

Enkele specifieke bevindingen die in het onderzoek naar voren komen:
• directe toegang tot grote consumentencentra is dé doorslaggevende factor;
• grote bevolkingsgebieden waar de consumptie het hoogste is, worden steeds belangrijker;
• kosten zijn in vergelijking met andere factoren minder van belang geworden;
• de nabijheid van arbeidspotentieel (bijvoorbeeld in West-Europa, met Nederland als belangrijk voorbeeld) en de kosten van arbeid (zoals in Polen) hebben meer dan voorheen directe invloed op de logistieke beslissingen van klanten.

‘Het is duidelijk dat beschikbaarheid van arbeidskrachten en economische netwerken in de directe omgeving cruciaal zijn voor logistieke gebruikers’, zegt Dirk Sosef, hoofd onderzoek en strategie van Prologis in Europa. ‘Gelet op het huidige klimaat van logistieke groei zouden politici moeten investeren in infrastructuur en in beschikbaarheid van gekwalificeerde medewerkers.’

Nederland en Polen scoren hoog
Nederland scoort hoog op de vijf keuzefactoren voor locatieselectie. De Nederlandse markt gooit met name hoge ogen op het gebied van wet- en regelgeving en als het gaat om factoren die cruciaal zijn voor multimodaliteit voor sectoren die zich richten op pan-Europese distributie. Met hun hoge bevolkingsdichtheid en goed ontwikkelde transportnetwerken scoren markten in de Benelux en West-Duitsland hoog op de factoren ‘nabijheid van grote bevolkingsgebieden’ en de beschikbaarheid van ‘transportinfrastructuur’. Polen deed het eveneens goed in een aantal categorieën; een teken dat de Poolse markt zich snel ontwikkelt.

Venlo meest gewild locatie
Prologis heeft aan verschillende winnaars de Prologis Top Locations Awards uitgereikt.
• Venlo: de meest gewilde locatie van Europa van de honderd locaties die in het onderzoek zijn meegenomen;
• Düsseldorf/Rhein-Ruhr en zijn drie sublocaties Hamm, Unna en de grootstedelijke regio Ruhr (grootste stijger in de top 10);
• Centraal Polen-Lodz: best presterende markt buiten West-Europa.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws