Enschede: Pyjamafabriek wordt culturele broedplaats en woongebied

10 April 2019 – Woningcorporatie Domijn heeft een historische textielfabriek in Enschede getransformeerd naar een culturele broedplaats en woonruimte.

De Robsonfabriek waar vroeger pyjama’s werden geproduceerd is flink opgeknapt en vormt nu naast een broedplaats van creatief talent ook een ontmoetingsplek voor de wijk.

Het familiebedrijf Robers begon kort na de oorlog een textielfabriek in Enschede. Vanaf 1950 waren de producten, onder de merknaam Robson, een succes. In 2011 ging het bedrijf door afgenomen vraag failliet en kwam het fabriekspand aan de Blekerstraat leeg te staan.

Domijn heeft verschillende opties overwogen: de oude fabriek met de kenmerkende zaagtanddaken slopen en er nieuwbouwen, of juist niet. Al snel stond voor Domijn vast dat het pand behouden moet blijven.

In 2012 werd de oude fabriekshal in gebruik genomen door creatieve ondernemers; een bestemmingsplan met een tijdelijk karakter. In afgelopen jaren ontstond er in de Robsonfabriek echter een heus kunstenaarsbolwerk. Met het opknappen van het pand is ook deze tijdelijke invulling definitief geworden. De Robsonfabriek is én blijft nu een broedplaats voor creatief talent. Mark van Loon (foto), is naast creatief ondernemer, ook beheerder in het pand.

Verder zit er in het pand een beeldbouwer, een kledingatelier, een tolk, een architect, een galerie, een zangdocente, een gordijnatelier, een beeldend kunstenaar, een fotograaf, Stichting Vierkwart als platform voor kunstenaars en de Wijkraad. Daarnaast zijn er nog een aantal atelierruimtes beschikbaar voor creatief talent

De ruimte naast de Robsonfabriek wordt ingericht als een gemêleerde woonwijk met ruimte voor groen én een wijkmoestuin. Een mix van sociale huur, koop, klein en groot. Er komen 21 eengezinswoningen, 20 studio´s en 3 tiny houses voor de sociale verhuur.

 

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws