Eindhoven: gemeente start herontwikkeling terrein VDMA

26 Februari 2018 – Het Van der Meulen-Ansems (VDMA) terrein in het hart van Eindhoven moet de komende jaren veranderen in een bruisend gebied. Gemeente Eindhoven start hiervoor een verkoop- en herontwikkelingstraject op. Deze ontwikkeling sluit naadloos aan bij de reeks nieuwe plannen in en om het centrum van de lichtstad en bij het gemeentelijk bouwoffensief, dat zorgt voor de extra toevoeging van honderden woningen aan de stad. VDMA wordt een broedplaats voor startups en een plek waar Eindhovenaren met grote én kleine beurs kunnen wonen, werken en ontspannen.

Wethouder Yasin Torunoglu: ‘Het VDMA-terrein ligt in het hart van onze stad, tussen de winkelstraten en het station. Het is een bijzondere en historische plek met onder andere de oude luciferfabriek, waaraan onze stad haar bijnaam ontleent. Na een tijd van leegstand en tijdelijke invulling, is het moment nu aangebroken om dit gebied klaar te maken voor de toekomst. Deze herontwikkeling zet een belangrijke hotspot in de binnenstad opnieuw in het licht.’

De binnenstad van Eindhoven is de komende jaren volop in ontwikkeling. Op diverse plekken staan projecten in de planning die op een ambitieuze manier bijdragen aan de groei van de stad. Denk aan de herinrichting van het centrum, de nieuwbouwplannen rondom de Deken van Somerenstraat en de beeldbepalende torens van District-E bij het station. De herontwikkeling van het VDMA-terrein sluit naadloos aan op deze plannen.

Online etalage
Geïnteresseerde kopers/ontwikkelaars worden gestimuleerd om de samenwerking te zoeken met andere partijen en een consortium te vormen. In een speciale ‘online etalage’ krijgen kleinere partijen, ondernemers of inwoners met een specifiek product, dienst of goed idee de kans om zich te presenteren. De kandidaat-kopers kunnen via deze tool in contact komen met de diverse partijen. In week 8 is de online etalage beschikbaar op vastgoed.eindhoven.nl/vdma.

Selectieprocedure
Tot 17 mei 2018 kunnen kopers/ontwikkelaars zich inschrijven. Zij worden uitgedaagd om in de eerste fase met een visie te komen voor het gebied. Deze visies worden onder andere beoordeeld op de criteria duurzaamheid, inclusiviteit – minimaal 15% sociale woningbouw – en uiteraard op de hoogte van het bod. Een brede selectiecommissie kiest de drie meest kansrijke voorstellen. De indieners werken hun voorstel daarna verder uit tot een concreet plan. Naar verwachting besluit het college van B&W begin 2019, wie het VDMA-terrein mag aankopen en herontwikkelen. Marktpartijen kunnen zich vanaf 22-2-2018 aanmelden op VDMA@eindhoven.nl.

Buurtparticipatie
Omwonenden worden vanaf het begin van dit traject betrokken en geïnformeerd. Een comité´ van buurtvertegenwoordigers krijgt de gelegenheid om advies te geven over de keuze van het plan. Omwonenden worden later geïnformeerd over hoe dit comité wordt samengesteld en hoe zij hun interesse hiervoor kenbaar kunnen maken.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws