Eindhoven: Prologis werkt aan logistiek park

1 September 2015 – Eindhoven wordt voor Prologis een van de belangrijkste logistieke centra in Europa. De vandaag aangekondigde logistieke faciliteit die zij gaat realiseren voor de Amerikaanse onderneming Menlo Logistics is onderdeel van het plan op dezelfde locatie in de wijk Acht in Eindhoven een compleet logistiek park te realiseren. Naast de bouw van 70.000 m2 voor Menlo, wil Prologis uitbreiden met nog eens 80.000 m2. Prologis heeft in Eindhoven momenteel op deze locatie al een faciliteit van 50.000 m2. 

Dat blijkt uit een gesprek van PropertyNL met Bram Verhoeven, country manager, Prologis Benelux. Voor de faciliteit van Menlo wordt vandaag de eerste paal geslagen, voor de verdere beoogde uitbreiding met nog eens maximaal 80.000 m2 is zij met de gemeente in gesprek. Daarmee wordt de locatie Acht in Eindhoven uitgebouwd tot een volledig logistiek Prologis-park.

Het te realiseren park ligt in de wijk Acht in Eindhoven, pal naast de A2. ‘Het is daarmee een perfecte zichtlocatie’, aldus Verhoeven. Het vertrouwen dat Prologis heeft in de realisatie van het eigen logistieke park in Eindhoven is uiteraard mede gebaseerd op de vandaag aangekondigde overeenkomst met Menlo. ‘Bij de planning van het distributiecentrum is al rekening gehouden met de te verwachten verdere groei van het Amerikaanse bedrijf op deze locatie. Ze beginnen hier met de afhandeling van healt-care klanten, later komen daar waarschijnlijk ook klanten uit de high-tech sector bij’, aldus Verhoeven.

Maar de hele logistiek dienstverlening maakt een groei door in Europa. ‘De ontwikkelingspijplijn wordt groter en dit is een voorbeeld van een van de nieuwbouwinitiatieven die er zijn.’ Daarnaast is het een van de grootste built-to-suit projecten ooit in Europa. Er worden zelden faciliteiten van 70.000 m2 en groter gerealiseerd voor een enkele klant. Volgens Verhoeven loopt Prologis hierdoor geen extra groot risico. ‘Wij investeren uitsluitend in deze logistieke markten en in producten die goed verhuurbaar zijn. De faciliteit van Menlo is goed opsplitsbaar in units tot 15.000 m2 per stuk. Hij wordt modulair gebouwd. En de locatie Eindhoven past in onze langetermijnvisie.’

De transactie met Menlo onderstreept volgens Verhoeven het groeiende belang van de locatie Eindhoven in het logistieke verkeer tussen Rotterdam en het Europese achterland. ‘Als je praat over logistieke vestigingslocaties trekken Venlo, Roosendaal en Waalwijk/Tilburg alles naar zich toe.  Eindhoven ligt echter ook op een knooppunt van snelwegen richting het Europese achterland. Al onze klanten in Nederland zijn Europees gefocused. Voor Amerikaanse of Chinese klant maken die paar kilometers verschil niet uit.’ Deze zichtlocatie naast de A2 leent zich dan ook bij uitstek om uit te bouwen tot een Prologis-park, aldus Verhoeven.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws