Eindhoven legt de rode loper uit

24 Oktober 2018 – Eindhoven sluit zich aan bij Holland Metropole. Volgens wethouder Yasin Torunoglu vult zijn stad de collega-steden goed aan.

Holland Metropole, het samenwerkingsverband waarin de vier grootste steden van Nederland – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht – zich aan de internationale vastgoedsector presenteren, heeft er een nieuw lid bij. In het vervolg zal ook Eindhoven, qua inwonertal de vijfde stad van het land, zich presenteren op de stand van Holland Metropole op de Expo Real. ‘Ik zal zeker een aantal dagen op de Expo Real aanwezig zijn’, zegt de verantwoordelijke wethouder van wonen, wijken, werk en ruimtelijke ontwikkeling van Eindhoven, Yasin Torunoglu. Grondzaken en vastgoed zijn onderdelen van zijn pakket.
Met de omringende regio’s overkoepelen de vijf grootste steden de belangrijkste economische activiteiten van Nederland en het grootste deel van de meest interessante vestigingslocaties voor bedrijven en instellingen, en beleggingslocaties voor vastgoedpartijen.

Vijf campussen
De regio Eindhoven heeft zich de afgelopen jaren krachtig ontwikkeld tot de tweede economie van Nederland. De twee pijlers hieronder zijn technologie en design. Niet vreemd, gezien het verleden van de streek die onlosmakelijk verbonden is met het elektronicaconcern Philips. Tal van locaties en gebouwen in de stad getuigen daar nog van. Sterker nog, het vroegere Natuurkundig Laboratorium van Philips is doorontwikkeld tot het technologiecentrum van het land, de High Tech Campus Eindhoven.
Wat de stad nu te bieden heeft, is ‘a wide diversity in technologies, renown OEM’s, world-class (technical) universities, suppliers (that undertake risk-bearing innovation), international knowledge institutes, 20,000 researchers, high R&D expenditure, start-ups, student teams, shared R&D and advanced manufacturing facilities. The high tech infrastructure contains all ingredients R&D and tech companies and organisations need to bring out the best in themselves.’
Op vijf campussen werken overheid, researchinstellingen en bedrijfsleven samen aan oplossingen voor de toekomst. Hier komen technologie en design bij elkaar. Eindhoven heeft het graag over ‘de slimste vierkante kilometer van de wereld’. Een slogan die de stad kan ondersteunen met topposities in diverse gezaghebbende ranglijsten over internationale vestigingslocaties en technologie.

Meest kennisintensieve regio
Eindhoven en de omringende gemeenten zijn uitgegroeid tot de meest kennisintensieve regio. 40% van alle R&D-uitgaven in Nederland wordt hier gedaan. Bovendien ligt de tweede luchthaven van het land op vijf autominuten van het centrum. Reden genoeg om de vraag op tafel te leggen waarom de aansluiting bij Holland Metropole zo lang heeft moeten duren.
Volgens Torunoglu vormen de vijf grote steden het economisch hart van Nederland. Ieder heeft zijn eigen kenmerken. Amsterdam heeft zijn airport, Rotterdam de main port van Europa en Eindhoven de brainport. De regio Eindhoven heeft geen zeehaven en geen grondstoffen, maar brengt de combinatie van high tech en design in. Dat is voor Nederland een nieuwe economische grondstof. ‘Daarmee vullen we de vier andere grote steden goed aan’, zegt de wethouder. ‘De krachtenbundeling binnen Holland Metropole is belangrijk. In het buitenland kent iedereen Amsterdam. Wij kunnen nu meeliften op de unique selling points van de collega-steden, maar zij ook op die van ons. Want een feit is ook dat ik onlangs een gesprek had met een Amerikaanse journalist die niets wist over Amsterdam, maar alles over Eindhoven.’
Wat volgens de wethouder zeker meehelpt, is dat de vijf steden dezelfde problematiek hebben. Ze hebben allemaal te maken met grote gebiedsontwikkelingen, een grote woningopgave, binnenstedelijke ontwikkelingen en transformatie van leegstaand vastgoed. Ze zitten allemaal in de fase dat beslissingen moeten worden genomen over de toekomst van de stad, over hoe inwoners tot in lengte van jaren zullen wonen, werken en verblijven.

Meebouwen
Eindhoven legt de rode loper uit voor internationale investeerders. Torunoglu: ‘We zoeken naar partijen die inclusief en betaalbaar willen bouwen, en met ideeën komen over hoe we de maatschappelijke druk kunnen verlichten. Zo sta ik bijvoorbeeld niet toe dat mensen weer hypotheken afsluiten waarvan we nu al weten dat ze straks onder water komen te staan. Kortom, als je in Eindhoven wilt investeren, willen we dat de consument ook iets te zeggen heeft.’
Heel concreet: vastgoedpartijen die naar Eindhoven komen, moeten ook bereid zijn te investeren in betaalbare sociale woningbouw, in middeldure huur (€ 710–900, en het liefst tot maximaal € 800) en in appartementen tot maximaal € 250.000. ‘We hebben in Eindhoven veel studenten en talent rondlopen. Die willen we uiteraard blijvend aan de stad verbinden. Dan is een gebalanceerd woningbouwprogramma onmisbaar. Het binden van talent is een belangrijk onderdeel van het beleid van de stad.’
Het mag wat de wethouder betreft allemaal in een mix zijn. Hij noemt als voorbeeld Strijp-S, een locatie met een aantal fabrieksgebouwen die vroeger door Philips werden gebruikt. Nu is het een hotspot in de stad waar wonen, werken en verblijven volledig door elkaar heen lopen. Dat wil de stad graag ook op andere locaties zien, want het werkt hier goed.

Wereldprimeur
Innovatie op vastgoedgebied is ook een leidend thema voor Eindhoven. In de stad waar technologie en innovatie de hoofdrol opeisen, moet dat ook in het vastgoed doorklinken, vindt Torunoglu. De stad heeft een wereldprimeur in de vorm van de eerste 3D-geprinte betonwoningen. De TU Eindhoven is met zijn 3D Concrete Printing Centrum wereldwijd een van de koplopers op dit gebied. Medio 2019 wordt de eerste van de vijf vrijstaande woningen in gebruik genomen. ‘Dit is een heel interessante ontwikkeling’, aldus de wethouder. ‘Het is een vorm van democratisering in het bouwproces. Straks koop je geen huis, maar een printje van een woning. Ik zou graag zien dat vastgoedpartijen ook in dit opzicht in onze stad een voorhoederol willen spelen.’
‘Ik denk dat we beleggers op wereldschaal een interessante locatie te bieden hebben. Daar staat tegenover dat ik hoop dat we vastgoedpartijen aan ons weten te binden die mee willen bouwen aan de toekomst van de stad’, aldus Torunoglu.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws