Eindhoven: In top-3 beste plek om te investeren

Nog nooit stond een Nederlandse stad zo hoog in de FT-ranglijst.

19 februari 2014 – Het investeringsklimaat van Eindhoven is na Londen en Helsinki het beste van Europa. De Financial Times zet Eindhoven in de overall ranglijst van haar Foreign Direct Investment Index (fDi-index) op een derde plaats.

High-tech campus in eindhoven

Het hart van de hightech regio Brainport is volgens de Britse financiële autoriteit een uitgelezen plek om te investeren in de toekomst. Met deze plaats in de top-3 maakt Eindhoven een ongekende sprong in de ranglijst, die nauwlettend gevolgd wordt door internationale investeerders. Nog nooit stond een Nederlandse stad zo hoog in deze lijst.

‘We zijn natuurlijk content met zo’n topklassering in een bijzonder gezaghebbend onderzoek,’ aldus burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven. ‘Het is een bevestiging dat we de afgelopen jaren de juiste weg bewandeld hebben. Onze aanpak heeft de afgelopen jaren veel nieuw talent en ondernemerschap aangetrokken. Dat maakt ons zeer aantrekkelijk voor investeerders, vindt ook de Financial Times.’

De hoge klassering van Eindhoven is ongetwijfeld te danken aan de innovatieve economische koers die bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen in de regio al een aantal jaren samen varen. Voor de Britse waardering tellen onder meer fDi-strategie, infrastructuur en economische potentie. Brainport Eindhoven scoort goed op deze punten en is daardoor uitgegroeid tot een sterke economische motor met een positief effect op de rest van Nederland.
In 2013 werd de provincie Brabant nog door het Europese Comité van de Regio’s uitgeroepen tot meest ondernemende regio. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze provincie nu de prominente eerste plek op de fDi-ranking inneemt op het vlak van fDi-strategie voor regio’s.

Een van de investeerders die de kansen in en om Eindhoven al eerder inzag, is Marcel Boekhoorn. ‘In 2012 nam ik samen met een groep investeerders de High Tech Campus Eindhoven over van Philips. Dit terrein is uitgegroeid tot de slimste vierkante kilometer van de wereld, met veruit het grootste aantal patenten per hoofd van de bevolking. In deze stad en regio gebeuren bijzondere dingen. Met name de gezamenlijke agenda en verregaande samenwerking tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden – de zogeheten Triple Helix – zorgen ervoor dat deze regio werkt als een soort deeltjesversneller voor innovatie.’

Brainport Eindhoven zet in op de versnelde groei van kleine veelbelovende start ups en op de doorgroei van grotere ondernemingen met wereldwijde potentie en ambitie. Dankzij de saamhorigheid binnen de Triple Helix krijgen nieuwe initiatieven veel meer kans.
Eindhoven zoekt daarom naar samenwerking met investeerders om het succes een extra boost te geven. Niet alleen directe investeringen voor het bedrijfsleven, maar ook financiering voor het uitbouwen van publieke research instituten, grootschalige living labs en het creëren van een nog aantrekkelijker woon- en werkmilieu voor kenniswerkers.

De fDi European Cities and Regions of the Future is een tweejaarlijkse ranglijst van de Financial Times. Het is een ranking van steden en regio’s die de beste vooruitzichten hebben voor buitenlandse investeringen, economische ontwikkeling en bedrijfsuitbreiding.
Het onafhankelijke onderzoek wordt verricht door fDi Intelligence, wereldwijd het grootste kenniscentrum op het vlak van buitenlandse investeringen. De onderzoekers verzamelden gegevens van 468 steden en regio’s in Europa. Eindhoven stond al één keer eerder genoteerd in het overall klassement, op plaats twintig (2010).

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws