Eindhoven: High Tech Campus verkocht voor € 1,1 mrd

24 augustus 2021 – Marcel Boekhoorn heeft overeenstemming bereikt over de verkoop van de High Tech Campus in Eindhoven aan een fonds van Oaktree Capital, een van de grootste private equity partijen ter wereld, met $ 156 mrd assets under management.

Er werken meer dan 12.000 mensen in meer dan 40 gebouwen op de campus. De nieuwe investeringsmaatschappij zal extra investeren in het aantrekken van nieuwe huurders op het gebied van research en development. De huidige directie onder leiding van managing director Jan Willem Neggers gaat over naar de nieuwe eigenaar. Hermann Dambach, managing director bij Oaktree, zei in een commentaar: ‘We zijn verheugd te investeren in deze campus, een van de beste science parken in Europa. We willen het park verder uitbreiden, een deel van de gebouwen moderniseren en het hele ecosysteem opwaarderen.’

Met deze deal is naar schatting van de hoofdredacteur van PropertyNL, Wabe van Enk, € 1,1 mrd mee gemoeid. Al een tijd zweeft HTC Eindhoven boven de markt, het voorbeeld van een succesvolle ontwikkeling van een hightech campus in Europa. De herfinanciering met ABN Amro als leadmanager leverde in 2019 een waarde op van ruim € 900 mln. Inmiddels zijn de aanvangsrendementen voor hightech centers verder gedaald en is de ontwikkeling op het HTC verder gegaan; destijds was er nog 90.000 m² te ontwikkelen, dat is nu nog zo’n 80.000 m², zodat de prijs op circa € 1,1 mrd zal zijn uitgekomen.

Een referentie is Brainport BIC in Eindhoven, die vorig jaar tegen een bruto aanvangsrendement van 6% werd verkocht door het investeringsvehikel van de familie Wessels (Reggeborgh) en plaatselijke ondernemer Marc Bouwers, bekend als eigenaar van de Wielewaal, het landgoed van wijlen Frits Philips. Koper was Capreon van de familie Noë.

De ontwikkeling met een gezien de omvang bijzonder risicoprofiel voor een particuliere investering is daarmee tot een verrassend goed einde gebracht: Marcel Boekhoorn heeft ‘zijn’ campus door de kredietcrisis en de coronacrisis gesleept, terwijl hij ondertussen zijn nek zwaar heeft moeten uitsteken voor Hema.

HTCE is niet alleen vanwege de financiële omvang een unicum, het is ook een strategische locatie voor Eindhoven en Nederland. ‘Oaktree Capital en zijn investeerders moesten akkoord bevonden worden door de belangrijkste publieke en private stakeholders’, vertelt Jan Willem Neggers.

Oaktree is in Nederland bekend vanwege de verkoop van assetmanager Kadans. ‘Wij hebben toen contact met hen opgenomen om te kijken of we een nieuw Science Park Fonds met hen zouden kunnen opzetten. Daarbij kwam de HTC naar voren als eerste grote acquisitie. Tijdens die gesprekken bleek dat onze filosofie over de ontwikkeling overeenkomt.’

Jullie staan erom bekend zaken zelf te regelen, zoals het hele campus site management. Ik heb ook begrepen dat Oaktree de totale managementorganisatie overneemt. Hebben jullie desondanks hulp gehad bij de deal?
‘JLL heeft ons als vastgoedadviseur geholpen en NautaDutilh op juridisch gebied.’

We hebben begrepen dat het niet bij deze deal blijft?
‘Dat klopt, het is de bedoeling dat het fonds waarin HTCE wordt ondergebracht meerdere campussen zal aantrekken. Verder kan ik daar echter niets over zeggen.’

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws