Ede: overeenkomst voor ontwikkeling World Food Center

25 Juni 2015 – De gemeente Ede sluit een grond- en samenwerkingsovereenkomst met WFC Development. Dit is de partij die het World Food Center en de WFC campus gaat ontwikkelen. Hiermee wordt een grote stap gezet in de realisatie van het World Food Center (WFC).

De grond- en samenwerkingsovereenkomst is een middel om het WFC te kunnen realiseren. In de overeenkomst staan afspraken voor het hele gebied kazerneterreinen Maurits Zuid. De afspraken gaan in op de samenwerking tussen de gemeente Ede en WFC Development en de manier waarop de gemeente de grond gaat uitgeven. De overeenkomst bevat veel financiële- en bedrijfsgegevens van de mogelijke samenwerkingspartners. Om die reden is de overeenkomst in beslotenheid met de gemeenteraad besproken. De meerderheid van de gemeenteraad heeft vandaag aangegeven geen ‘wensen of bedenkingen’ te hebben tegen het afsluiten van de overeenkomst.

Wethouder Weijland: “Met de ondertekening van deze grond- en samenwerkingovereenkomst zijn we weer dichter bij de realisatie van het WFC. Het is nu van belang om snel door te gaan met de volgende fase, waarin we met onze partners daadwerkelijk vorm gaan geven aan de ontwikkeling.”

Betrokkenheid agrofood- en tuinbouwsector

In december 2014 heeft de gemeenteraad, onder voorwaarden, een bedrag van € 5 mln beschikbaar gesteld als bijdrage in de realisatie van het WFC. Eén van de voorwaarden is dat de lokale agrofoodsector sterk bij het WFC betrokken is. De afgelopen maanden is hier hard aan gewerkt. Op dit moment hebben 18 bedrijven hun verbondenheid uitgesproken met de realisatie van het WFC. Multinationals, coöperaties, familiebedrijven en innovators uit verschillende branches gaan deelnemen aan de ontwerpfase. De samenstelling van deze groep bedrijven kan gedurende het proces nog wisselen en uitbreiden.

Vervolgtraject Experience ontwikkeling

WFC Development en de gemeente Ede gaan samen aan de slag om het WFC te ontwikkelen. Een team van experts staat klaar om met de deelnemende bedrijven en Wageningen UR aan de slag te gaan. Zij gaan de inhoudelijke boodschap vertalen naar een boeiende experience voor zowel consumenten als professionals waar minstens 300.000 bezoekers per jaar op af komen. Voedsel leent zich bij uitstek voor belevenissen die de bezoeker zich nog lang zal herinneren: met smaak, geur, emotie, kennis en herinnering.

WFC Experience Center

Het WFC-gebied op kazerneterrein Maurits Zuid naast NS-station Ede/Wageningen bestaat straks uit een WFC Experience Center voor consumenten en een WFC Campus voor de vestiging van bedrijven. Het Experience Center is een iconisch gebouw, met internationale allure en gebaseerd op innovatie en educatie. Het besteedt aandacht aan alles wat met voedsel te maken heeft over de hele keten. De Campus is gericht op het huisvesten van foodgelieerde bedrijven en instellingen en is complementair aan de ontwikkeling van Wageningen Campus.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws