Ede: aankoop Boei maakt ‘fiets experience centre’ mogelijk

12 oktober 2015 – De organisatie Boei en Grondbank Bennekomseweg Ede (een samenwerkingsverband van AM en ASR Vastgoed Ontwikkeling) hebben de koopovereenkomst getekend voor het voormalig fabrieksgebouw De Westhal op het Enka-terrein te Ede. Daarmee wordt de start van het ‘fiets experience center’ De Fietser mogelijk, een project van fietsenfabrikant Accell nederland.

De Westhal is een Rijksmonument met een oppervlakte van 8.800 m²Met De Fietser wil Accell Nederland een extra impuls geven aan de fietsenhandel en -industrie, en zo de positie van haar merken Batavus, KOGA, Van Nicholas, Sparta, Juncker, XLC, Lapierre, Ghost, Haibike en Loekie versterken. De Fietser wordt in Nederland dé locatie om fietsen te beleven en te testen. Er zal overigens geen verkoop van fietsen plaatsvinden. Die wordt, zoals gebruikelijk, geleverd door de vakhandel.

Binnen De Fietser, met een vloeroppervlak van zo’n 10.000 vierkante meter, komt het langste indoor testparcours van bijna een halve kilometer. Verder is er een themaplein waar de bezoeker alles kan ontdekken over E-bikes, een fietsenverhuur om oneindig veel routes in de natuur te testen, en brand stores van alle aangesloten merken, waarin de nieuwste collecties te zien zijn. Bezoekers kunnen zo bepalen welke fiets het beste bij hen past. De Fietser heeft bovendien een museum, dat aandacht besteedt aan de rijke historie die het fietsen in Nederland heeft.

Boei is een maatschappelijke onderneming met een passie voor het restaureren en herbestemmen van cultureel erfgoed. De Westhal maakt deel uit van de herontwikkeling van het historische voormalige Enka-bedrijfsterrein, die al enkele jaren gaande is. Door restauratie en herbestemming van het gebouw dat is gebouwd in 1928 wordt de herinnering aan het industriële verleden levend gehouden en toegankelijk gemaakt. De komst van De Fietser brengt de Rijksmonumentale Westhal na jaren leegstand weer tot leven. Het behoud van het industrieel erfgoed en de realisatie van een publiekstrekkende functie op deze locatie is een belangrijke impuls voor de gebiedsontwikkeling op het omliggende Enka-terrein.

Enka in Ede is een moderne tuinwijk in ontwikkeling met een mix van wonen, werken en recreëren. Het gebied, aan de rand van het centrum, gelegen direct aan de Veluwe, heeft een zichtbaar rijke historie met prachtige monumentale panden, die in het plan een nieuwe invulling krijgen. Het totale plan bestaat uit circa 1.300 woningen en tal van overige voorzieningen. Inmiddels zijn ruim 400 woningen opgeleverd of in aanbouw. Ontworpen en gerealiseerd met oog voor kwaliteit, passend bij de historie van de locatie en in de groen woonomgeving. Alles gericht op een prettige woonomgeving. Enka is uitstekend bereikbaar met de auto en met het openbaar vervoer; het Intercitystation Ede-Wageningen ligt in de directe nabijheid.

Klik hier voor meer informatie.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws