DTZ: opname bedrijfsruimte stijgt 14%

19 December 2014 – In 2014 wordt 1,06 mln m² kantoorruimte opgenomen. Dat is een stijging van 1,2% ten opzichte van het jaar ervoor. Op de bedrijfsruimtemarkt werden aanzienlijk meer vierkante meters opgenomen en steeg de opname met 14%. Dat blijkt uit cijfers van DTZ Zadelhoff.

‘De grootste transacties vinden we terug in Amsterdam en Utrecht’, aldus Jeroen de Bruijn, voorzitter Dagelijks Bestuur van DTZ Zadelhoff. ‘Eind dit jaar wordt 8,3 mln m² te huur of te koop aangeboden. Op de bedrijfsruimtemarkt werden aanzienlijk meer vierkante meters opgenomen en steeg de opname met 14%. DTZ Zadelhoff geeft met de landelijke factsheets een geactualiseerd beeld van de cijfers op het gebied van aanbod en opname, zowel voor de Nederlandse kantoren- als bedrijfsruimtemarkt.

‘Hoewel de landelijke kantooropname licht is gestegen, zijn er regionale verschillen zichtbaar’, zegt Jeroen de Bruijn. ‘De opname in de regio Amsterdam was 24% hoger dan vorig jaar en beslaat daarmee 26% van de totale Nederlandse opname van kantoorruimte.’
De regio’s Rotterdam (+5,5%) en Utrecht (+9,2%) noteerden ook een positieve opnameontwikkeling. In de regio Den Haag was na de opleving van de kantooropname in 2013 sprake van een fors lager opnameniveau (-36%). Hiermee ligt de opname in de regio Den Haag circa 20% onder het vijfjaargemiddelde.
De Bruijn: ‘De grootste transactie kwam voor rekening van ING in Amsterdam waar het 24.500 m² huurde aan de Haarlerbergweg, gevolgd door de aanhuur van 18.000 m² door Bol.com op Papendorp in Utrecht. De top 3 wordt gecompleteerd door Calvin Klein met een kantoorgebouw in de Amsterdamse Houthavens van 13.000 m².’

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws