Den Haag zoekt ontwikkelaar voor Koningin Julianaplein

6 November 2015 – De gemeente Den Haag heeft het plan voor het Koningin Julianaplein voor station Den Haag Centraal aangepast. Er komen geen kantoren, maar woningen en retail op het KJ-plein (38.500 m²) en het stationsplein wordt groter.

De ruimte voor New Babylon blijft vrij van bebouwing. Nieuwbouw krijgt een plek voor het gebouw Stichthage en de Rijnstraat. Aan de kant van Stichthage en Rijnstraat mag 38.500 m² bebouwd worden. Een groot deel hiervan (36.000 m²) is bedoeld voor woningen, de rest (2500 m²) voor detailhandel en horeca.
Het resultaat is een groter plein met groen, bankjes en aantrekkelijke looproutes naar het centrum, New Babylon en de Koekamp. De nieuwe, ondergrondse fietsenstalling krijgt een ruime entree op het plein. Dit staat in het nieuwe conceptprogramma van eisen voor de herontwikkeling van het KJ-plein dat het college donderdag naar de gemeenteraad heeft gestuurd.
Met het programma van eisen als uitgangspunt wordt een competitie uitgeschreven voor het woonblok. Deelnemende partijen maken vervolgens een ontwerp. Ongeveer tegelijkertijd loopt de aanbesteding van de fietsenstalling. De bouw van de stalling zal medio 2016 starten. Zodra deze klaar is, zal begonnen worden met de bouw op het plein. Deze staat in 2017 gepland.

Wethouder Boudewijn Revis (Binnenstad): ‘Het KJ-plein is nu nog een lege verlaten ruimte, ingesloten door gebouwen en drukke straten waar veel reizigers slecht hun weg vinden. Door een mooi gebouw te plaatsen, creëer je een geborgen plein waar het aantrekkelijk is om te zijn. Het plan is mede dankzij de vele reacties van bewoners en ondernemers absoluut verbeterd. Een sterk stukje Haagse Kracht maakt dit plein tot een prachtige stadsentree’.
De ontwikkeling van het KJ-plein, onderdeel van het gehele stationsgebied, kent een lange voorgeschiedenis. De gemeenteraad stelde ruim 10 jaar geleden samen met de NS en Babylon het masterplan Den Haag Nieuw Centraal vast. De plannen voor het KJ-plein van Multi Vastgoed en vervolgens Eurocommerce gingen door de crisis niet door. Het stationsgebied heeft ondertussen een nieuw aanzien gekregen. Het plein voor het station krijgt als sluitstuk van deze herontwikkeling eenzelfde metamorfose.

De plannen voor de bebouwing, de buitenruimte en de fietsenstalling zijn en blijven één geheel. Het KJ-plein moet veel meer dan nu, een betere verbinding naar de stad zijn en fungeren als een verblijfsplein. Mooi groen, bankjes, aantrekkelijke horeca, een moderne fietsenstalling met 8500 plaatsen en goede looproutes naar de Koekamp, Herengracht en New Babylon dragen daaraan bij. De fietsenstalling krijgt een ingang op het plein en staat in rechtstreekse verbinding met de stationshal.
Wethouder Tom de Bruijn (Verkeer): ‘De nieuwe fietsenstalling is een heel belangrijk onderdeel van de herontwikkeling van het plein. Met een ruime en aantrekkelijke ingang, veel service en comfort voor de gebruikers en een directe verbinding met de stationshal krijgt Den Haag een moderne stalling van topkwaliteit’.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws