Den Haag: ‘Valkenburg’ testcentrum voor drones

5 Februari 2015 – De gemeente Den Haag wil het voormalige vliegveld Valkenburg gebruiken voor het ontwikkelen en testen van drones.

Voormalig vliegveld Valkenburg zou een ideale plek zijn om een permanente ‘Unmanned Valley’ te creëren waar alle bedrijven, onderzoeksinstellingen en overheidsdiensten samenwerken aan de verdere ontwikkeling van onbemande systemen. Dat zei de Haagse wethouder Ingrid van Engelshoven tijdens de opening van de TUSExpo in Den Haag. De conferentie is de eerste in Europa die volledig in het teken staat van Unmanned Aerial Vehicles, ook wel drones genoemd.

De uitspraak van Engelshoven is opmerkelijk gezien het feit dat de bedoeling 5000 woningen te bouwen op het vliegveldterrein en omdat het grondgebied is van Katwijk en Wassenaar. Vorige maand stemde het gemeentebestuur van Katwijk nog in met de ontwikkelstrategie. Maar wethouder Klaas Jan van der Bentin van Katwijk zegt tegen Omroep West positief tegenover de drone business te staan. Die hoeft woningbouw niet uit te sluiten.

In Project Locatie Valkenburg werken de gemeente Katwijk en het Rijksvastgoedbedrijf samen om het voormalig Marinevliegkamp te ontwikkelen tot een internationaal georiënteerde woon-, recreatie- en werklocatie. Wassenaar wil geen woningen ontwikkelen op het Wassenaarse deel van het voormalige vliegveld, maar een groene buffer creëren.

Tijdens het congres zei Van Engelshoven: ‘Ik ben niet tegen woningbouw maar vóór innovatie. Den Haag is de hotspot op het gebied van veiligheid met de aanwezigheid van het landelijke veiligheidscluster The Hague Security Delta. Dat samenwerking tussen bedrijfsleven, overheid, onderwijs en kennisinstellingen kansen biedt, weten wij als geen ander. Een Unmanned Valley garandeert ruimte voor oefening en innovatie. Het Space Centre Noordwijk, TNO, TU Delft, de Universiteit Leiden en de partners van The Hague Security Delta hebben er allemaal baat bij. We versterken het kenniscluster en creëren banen.’

In het rapport van The Hague Security Delta (HSD) ‘A Blessing in the Skies? Challenges and Opportunities in Creating Space for UAVs in the Netherlands’ staan concrete aanbevelingen voor het gebruik van drones. Zo worden de noodzaak van passende regelgeving op lange én korte termijn en de creatie van speciale vlieggebieden om UAVs te testen genoemd. Samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen wordt in het rapport benadrukt.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws