Den Haag: Meer investeringen in kantoren

1 februari 2021 – Het totale investeringsvolume in kantoren is in Den Haag in 2020 met 32% gestegen ten opzichte van 2019. Dat heeft Savills bekendgemaakt.

Volgens Savills is de opname van kantoorruimte vorig jaar 56 procent gedaald ten opzichte van 2019. Dat lijkt volgens Savills niet van invloed te zijn geweest op de beleggingsmarkt, waar het investeringsvolume op iets meer dan € 500 miljoen uitkwam. De recente verkoop van de Monarch Tower bevestigt dat volgens Savills. Toch ligt het investeringsvolume dan nog altijd circa 20 procent onder dat van 2017.

Als belangrijkste redenen voor het beleggersvertrouwen noemt Savills de bevolkingsgroei van de stad en de toegenomen diversiteit van kantoorgebruikers in de afgelopen jaren. Dit laatste heeft ervoor gezorgd dat de Haagse kantorenmarkt minder afhankelijk is geworden van de overheid. Omdat een groot deel van de voorraad in eigendom is van de overheid, 58% van de grootste drie kantoorgebieden, en het aantal geplande ontwikkelingen op dit moment zeer beperkt is, verwacht Savills dat de leegstand op toplocaties de komende jaren stabiel zal blijven. Het toevoegen van kwalitatieve kantoorruimte op toplocaties zou zelfs wenselijk zijn.

Jordy Diepeveen, Head of Acquisitions bij Savills in Nederland, vult aan: “Ondanks de invloed van Covid-19 zijn de perspectieven op het Haagse kantoor op de lange termijn dan ook nog steeds gunstig. Bevolkings- en economische groei op de lange termijn, en de afhankelijkheid van de overheid qua opnamecijfers neemt af. Deze ontwikkelingen moeten Den Haag helpen om haar imago als ‘overheidsstad’ nog meer van zich af te schudden, wat nog meer Nederlandse en internationale investeerders naar de stad zal trekken.”

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws