Update – Delfzijl: Google investeert € 600 mln in datacenter

23 September 2014 – Google gaat een groot datacenter bouwen bij de Eemshaven in de provincie Groningen. Het is een investering van € 600 mln. Het datacentrum levert ongeveer 100 fte’s op. Dat heeft minister Kamp vanochtend bekendgemaakt op een persconferentie. Tevens is de eerste paal geslagen voor de bouw.

De bouw levert werk op voor ongeveer 1000 mensen. Het eerste deel zal in 2016 gereed zijn. Het gehele center zal in 2017 in gebruik worden genomen. Het datacenter is het vijfde grote center dat Google in Europa heeft. De investeringen zijn noodzakelijk nu bedrijven als Google, Microsoft en Apple proberen hun klanten ertoe te bewegen hun documenten, foto’s enz. ‘in the cloud’ op te slaan en niet op hun eigen computers.

Google gebruikt al een veel kleiner datacenter dat de vroegere TCN-dochter TCN Datahotels in 2007 in de Eemshaven heeft gebouwd met een omvang van 10.000 m2 en dat nu wordt beheerd door Data Hotel Eemshaven. De komst van een nieuw datacenter naar de Eemshaven heeft Vestigingslocaties.nl eerder dit jaar gemeld. Nieuw is nu dat opdrachtgever Google aan de investering is gekoppeld. Momenteel bouwt Microsoft een datacenter in het Noordhollandse Middenmeer. Dit heeft een vergelijkbare omvang en investering als het nu aangekondigde datacentrum van Google. Ook op het Amsterdam Science Park is de bouw van een datacenter vorige maand aangekondigd met nog niet bekende huurders.

Bedrijventerrein Eemshaven wordt geëxploiteerd door Groningen Seaports. In 2012 heeft de provincie Groningen toestemming gegeven voor uitbreiding van het complex met een tweede datacenter van nog eens 40 ha. Aanvankelijk was de veronderstelling dat Apple de opdrachtgever zou zijn. De Eemshaven is een goede locatie voor datacenters omdat het vlakbij de transatlantische glasvezelkabel tussen Europa en de VS ligt die hier aan land komt.  Deze kabel is een van de belangrijkste aderen in het wereldwijde internetnetwerk want hij voert naar Amsterdam waar een van de grootste verkeersknooppunten van internet in de wereld ligt. Daarnaast is de ligging bij de Eemscentrale en een groot windmolenpark van belang omdat hiermee een betrouwbare stroomvoorziening is gegarandeerd. Overigens vergt de koeling van het center minder energie dan op veel plekken elders in de wereld gezien het zeeklimaat in ons land.

Voor Amerikaanse bedrijven speelt ook mee dat de locatie boven NAP ligt. Tot slot worden ook gunstige vestigingsfactoren genoemd als de welwillendheid van de overheid en lage grondprijzen en belastingen.

UPDATE: Google zal de gehuurde capaciteit in het bestaande datacenter aanhouden.

Statements tijdens de persconferentie:

Henk Kamp, de Minister van Economische Zaken: ‘Deze investering van Google laat zien dat het Noorden een aantrekkelijk gebied is om in te investeren. Er zijn goedopgeleide technici en bouwvakkers beschikbaar. Er ligt een betrouwbare energie- en ICT-infrastructuur. Er is ruimte om te bouwen. De komst van dit centrum is goed voor de regionale werkgelegenheid en economie.’

“We zijn zeer verheugd om onze investeringen in Nederland verder uit te breiden”, aldus Francois Sterin, partner Global Infrastructure bij Google. “Met deze investering versterken wij onze lokale aanwezigheid. Ik wil de Provincie Groningen, NOM, NFIA en Groningen Seaports graag bedanken voor de hulp die zij ons boden tijdens de selectie van deze locatie”.

Siem Jansen, directeur van de NOM, de investerings- en ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland: “Het doet ons een genoegen dat we Google vanaf het begin konden bijstaan met het vinden van de juiste locatie. We zijn enorm trots op het feit dat Google voor Noord-Nederland heeft gekozen als locatie voor zijn nieuwe datacenter. Deze investering zal resulteren in duurzame bedrijvigheid en de werkgelegenheid een forse impuls geven. Dit versterkt het profiel van Noord-Nederland als uitmuntende bestemming voor andere potentiële investeerders in de ICT-sector”.

“Dit is een historische dag voor de Eemshaven”, benadrukt Harm D. Post, directeur Groningen Seaports NV. “Met de komst van de multinational Google is de uitbreiding van de Eemshaven in gang gezet. Ruim 325 hectare bedrijventerrein is in de Eemshaven beschikbaar voor nieuwe energie-ontwikkelingen. Datahotels, die veel stroom nodig hebben, kiezen vanwege de leveringszekerheid voor een plek dichtbij de elektriciteitscentrales. Eemshaven is hiermee omgedoopt tot Energy & Dataport.

Gedeputeerde William Moorlag van Provincie Groningen: ‘The Cloud has landed in de Eemshaven. Twee jaar geleden heeft de provincie de keus gemaakt om extra ruimte te bestemmen voor speciaal voor datacenters. Dat beleid werpt nu zijn vruchten af. De komst van Google versterkt de positie van de Eemshaven als Energy- en Dataport van nationaal belang.’

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws