CBS: economische groei in vier grote steden

24 April 2015 – De vier grote steden hebben allen in 2014 een bovengemiddelde groei laten zien. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gepubliceerd. Met een groei van 1,8 procent stak Utrecht er bovenuit, dankzij de sterke groei in de informatie- en communicatieservice. Amsterdam had met 1,3 procent de laagste groei van de vier grote steden doordat de financiële instellingen krompen in 2014.

In vrijwel alle provincies was er in 2014 sprake van economische groei. Alleen in de provincies Groningen en Friesland zorgde een afname in de productie van aardgas voor krimp. De Nederlandse economie als geheel groeide met 0,9 procent in 2014.

In de provincie Groningen zorgde de sterke afname in de productie van aardgas voor een krimp van 7,3 procent. Omdat 2014 uitzonderlijk warm was, werd er minder gas verbruikt en minder gas opgepompt. Ook de economische groei in Friesland werd negatief beïnvloed door de delfstoffenwinning. Exclusief delfstoffenwinning was er in Groningen en Friesland sprake van groei van respectievelijk 1,3 en 0,4 procent.

De economische ontwikkeling van de Nederlandse provincies lag, zonder de delfstoffenwinning, dicht bij elkaar. Maar Flevoland had, met 2,2 procent, de hoogste economische groei. Dit kwam vooral door de groei in de leaseautobranche die in deze regio sterk vertegenwoordigd is en de sterke groei van de landbouw. Andere provincies met een bovengemiddelde groei van 1,7 procent waren Brabant en Utrecht. In Noord-Brabant groeide vooral de (machine)industrie en de provincie Utrecht profiteerde van de sterke groei van de informatie- en communicatieservice in de stad Utrecht. Zeeland kende met een groei van 0,6 procent, na Groningen en Friesland, de laagste groei van Nederland. Door een terugvallende vraag werd er minder kunstmest vervaardigd en kromp ook de petrochemische industrie.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws