Breda: Synchroon en Stebru kopen fabriekscomplex De Faam

13 juli  2020 – Synchroon, een dochteronderneming van TBI Holdings, en Stebru Ontwikkeling hebben voormalig snoepjesfabriek De Faam van Astra Sweets gekocht.

Dit industriële gebied wordt herontwikkeld tot een stedelijk gemengd woon- en werkmilieu.

De Faam en Breda worden vaak in één adem genoemd. Welke Bredanaar kent de schermgevel met de grote letters van De Faam en de schoorsteen nu niet? Deze naam is zo verbonden met de stad Breda en de gebouwen, dat Astra Sweets heeft besloten dat de kopers deze naam blijven gebruiken voor het plan en de locatie.

De Faam gaat onder de bekende eigen naam verder met bijzondere aandacht voor het behoud van erfgoed en monumentale delen. Daarnaast spelen duurzaamheid en biodiversiteit een grote rol in het plan. Het Bredaase architectenbureau Havermans Hielkema is betrokken bij de uitwerking van de plannen.

In het plan komen onder andere appartementen voor 1- of 2 persoonshuishoudens en grondgebonden stadswoningen waarbij collectieve (deel)voorzieningen, services en deelmobiliteit beschikbaar worden gesteld. Een mix van functies moet de industriële hal tot een plek maken waar zowel bewoners als ondernemers en omwonenden graag willen verblijven.

De Faam ligt op loopafstand van het OV en de binnenstad van Breda. In de twintigste eeuw heeft De Faam een grote rol gespeeld in de industriële ontwikkeling van Breda. In 1912 is De Faam gestart op haar huidige locatie aan de Liniestraat waar zij suikerwerken en pepermunt produceerde. Astra Sweets werd in 1999 eigenaar van de Faam en eind 2013 werd de productie van snoep verplaatst naar het Belgische Turnhout.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws