Breda: Start revitalisering Takkebijsters

Bedrijventerrein krijgt een op duurzaamheid gebaseerd tweede leven.

10 maart 2014 – Wethouder Economie van Breda, Cees Meeuwis, geeft op 17 maart het startschot voor de revitalisering van bedrijventerrein Takkebijsters. Het 30 jaar oude bedrijven terrein wordt de eerste ‘Blue Business Area’ van ons land.

Het dertig jaar oude bedrijventerrein langs de noordelijke rondweg van Breda gaat met een nieuwe aanpak en nog te faceliften bedrijfspanden aan een tweede leven beginnen. Dat stellen de Bredase adviesbureaus Van Miert en The Ascent, die het concept Blue Business Area hebben uitgewerkt. Duurzaamheid is daarbij het kernbegrip.

Kenmerk van de Blue Business Area is een actief beleid op energiebesparing en eigen opwekking. Dit alles met als voordeel: uiteindelijke kostenbesparing, besparing van fossiele grondstoffen en beperking van de CO2-uitstoot. De bedrijven op de Takkebijsters willen laten zien dat nieuwe energieconcepten de toekomst hebben en werken samen aan energieneutraal perspectief. Niet alleen door zuinig om te springen met energie, maar door gezamenlijk nieuwe business te ontwikkelen.

Reeds gevestige bedrijven zijn onder andere Sacobel, VipMedia, Alphabet, ThyssenKrupp, Medinova Klinieken, GPO Solutions en de KNVB.

Bedrijventerrein Moleneind is in Breda een bekend begrip. In eerste instantie vanwege de vitaliteit en goede bereikbaarheid, maar later door de leegstand en intredende verpaupering van de kantorenstrip aan de Takkebijsters. In opdracht van 10 eigenaren is Bureau Van Miert bottom-up aan de slag met het revitaliseren van dit gebied. De gemeente Breda en de provincie Noord Brabant faciliteren het proces met gerichte adviezen, de afstemming van beleid en het verbeteren van de openbare ruimte. In de aanpak is veel ruimte voor meedenken over nieuwe invulling van het gebied. Daarbij komt duidelijk de behoefte aan duurzame bedrijventerreinen naar voren met collectieve energievoorziening, efficiënter ruimtegebruik, nieuwe mobiliteitsconcepten en een openbare ruimte die bijdraagt aan een grotere biodiversiteit.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws