Breda: Overeenstemming over Achter de Lange Stallen

De gemeenteraad van Breda heeft ingestemd met de ontwikkeling van Achter de Lange Stallen.

Dura Vermeer, MAB Development en Gemeente Breda, gaan samen verder met de ontwikkeling van Achter de Lange Stallen. De Bredase gemeenteraad heeft op 19 december 2013 ingestemd met deze plannen. Dura Vermeer en MAB Development investeren circa € 170 mln in het plan.

Impressie van Achter de lange Stallen

Met straten en een plein en daaraan winkels, horeca en woningen boven op een nieuwe parkeergarage ontstaat er een nieuw stuk binnenstad. De plannen worden nu door de VOF Achter de Lange Stallen (de ontwikkelcombinatie van Dura Vermeer en MAB Development) in samenwerking met de gemeente verder uitgewerkt.
Het project Achter de Lange Stallen omvat het Mols-parkeerterrein, het gebouw de Lange Stallen, het KPN-gebouw en enkele panden aan de Ginnekenstraat en in de Houtmarktpassage. Hierin worden 25-30 winkels, 148 woningen, 950 parkeerplaatsen en 500 fietsparkeerplaatsen gerealiseerd. 
Dura Vermeer en MAB Development investeren circa € 170 mln in het plan dat zal leiden tot een nieuw stuk binnenstad met onder andere 19.000 m² winkelvloeroppervlak. Dit wordt voor het grootste deel gevuld met de grotere en nieuwe winkelformules, waar in de historische Bredase binnenstad, met haar relatief kleine panden, momenteel weinig ruimte voor is. De 25 tot 30 winkels komen aan nieuwe straten en een plein te liggen. Ondergronds wordt een nieuwe parkeergarage gerealiseerd die aansluit op de reeds bestaande Houtmarktgarage. 
Naast parkeren en winkelen kan men straks ook wonen in Achter de Lange Stallen. Er komt een grote variëteit aan appartementen, zowel in het monument de Lange Stallen als in het KPN-gebouw en boven de nieuwe winkelunits. De appartementen worden door WonenBreburg en Syntrus Achmea verhuurd in verschillende prijssegmenten, in respectievelijk de sociale als de vrije sector. 
De Gemeente Breda en de VOF richten zich de komende tijd op het uitwerken van de plannen en de architectuur. Tevens worden de financieel-economische afspraken tussen beide partijen vastgelegd in een overeenkomst. De verwachting is dat deze overeenkomst aan het eind van het eerste kwartaal van 2014 wordt afgerond. De vaststelling van het bestemmingsplan door de gemeenteraad wordt voorzien voor eind 2014. 
De VOF Achter de Lange Stallen bestaat uit Dura Vermeer en MAB Development. Zij is eigenaar van de Mols-parking, enkele aangrenzende winkelpanden in de Ginnekenstraat en de Houtmarktpassage. De VOF heeft een samenwerkingsverband met WonenBreburg, eigenaar van het KPN-gebouw en de Lange Stallen, voor de integrale ontwikkeling van de Achter de Lange Stallen. Syntrus Achmea Real Estate Finance investeert voor de lange termijn in de winkels, de garage en een deel van de woningen.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws