Breda: ambitieus plan voor Coulissen West

4 Mei 2016 – Met de combinatie 5Tracks kiest Breda voor een eigenzinnige en eigentijdse invulling van het Coulissen West gebied. De intentieovereenkomst wordt getekend tijdens vastgoedbeurs Provada.

Dat blijkt uit de persconferentie die gemeente en 5Tracks woensdag hebben gegeven over hun plan voor de heontwikkeling van het gebied Coulissen West bij het nieuwe station van de stad.

Een gebied waarin je 24/7 kunt wonen, ondernemen, werken en recreëren – dat was het doel van de markttender die de gemeente Breda in juli 2015 uitschreef voor de ontwikkeling van de locatie Coulissen West in het Stationskwartier. Voor de vraaggerichte ontwikkeling met een hoogstedelijke functiemix van circa 40.000 m², de realisatie en exploitatie van het coulissenlandschap zocht de gemeente Breda een samenwerkingspartner met visie en vertrouwen in Breda én in deze locatie. Deze heeft zij gevonden in het 5Tracks consortium, een ontwikkelcombinatie bestaande uit TBI-bedrijven Synchroon, J.P. van Eesteren en ERA Contour.

Het planconcept van 5Tracks is gebaseerd op drie gebouwen tussen de Stationslaan en het coulissenlandschap. Ieder gebouw kent een eigen mix van de vijf functies die de ontwikkelcombinatie voor zich ziet: work, accommodation, park, eat & meet en facilities. Het planconcept bestaat uit een vernieuwend woon-, werk- en verblijfsgebied, met short- en longstay wonen (circa 150 appartementen), een internationaal hotel en horeca. Het past naadloos in de stevige duurzaamheidambitie voor zowel het gebied en de gebouwen, als voor de gebruikers en de gasten. In alle opzichten doet het meer dan recht aan het hoogstedelijk ambitieniveau dat de gemeente voor Coulissen West heeft geformuleerd.

Binnen het plan is 15.000 m² gereserveerd voor kantoren, waarmee de ontwikkelaar het economisch profiel van Breda wil versterken. De ligging aan het station maakt de locatie aantrekkelijk voor (internationale) bedrijven en organisaties die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben en daarmee een streepje voor hebben in de hunt for talent.

Bart van Breukelen, directievoorzitter van Synchroon, is enthousiast over de ontwikkeling: “De stationsomgeving van aantrekkelijke steden vervult de komende jaren een steeds belangrijkere functie. Het is dé plek voor Het Nieuwe Werken en voor jonge goed opgeleide mensen om te recreëren, wonen en uit te gaan. Coulissen West, aansluitend op het nieuwe station, de Rechtbank en de hippe wijk Belcrum, past prima in die visie. 5Tracks gaat samen met de gemeente Breda vol ambitie aan het werk.”

“Binnenstedelijke locaties aan het spoor zijn in Nederland een zeldzaamheid”, vult Ton Vaags, directievoorzitter van J.P. van Eesteren, aan.  “Zeker van een kwaliteit zoals deze in Breda. Het is voor ons als TBI-combinatie dan ook een uitgelezen kans om samen met de gemeente een kwalitatieve impuls te geven aan het Bredase Stationskwartier. Onder het motto ‘Bringing ambitions together’ zetten we Breda graag verder op de kaart.”

Wethouder Alfred Arbouw is blij met de ontwikkeling: “Met 5Tracks zetten we een nieuwe stap in de ontwikkeling van Via Breda.  Ik ben er van overtuigd dat de ontwikkelaar na het nieuwe HSL-station, het nieuwe gerechtsgebouw en Breda Vooruit  een extra kwalitatieve en economische boost zal geven aan het Bredase Stationskwartier. 5Tracks voegt een verrassend hoogstedelijk milieu toe aan het Bredase Stationskwartier, met een dynamische mix van innovatieve concepten die elkaar versterken”.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws