Brabant doet het goed op de logistieke markt

De Brabantse Stedenrij doet het goed op de logistieke markt, maar Venlo verliest terrein.

De Brabantse Stedenrij doet het goed op de logistieke markt, maar Venlo verliest terrein. De huurprijzen van logistiek vastgoed in Noord-Brabant zijn in het afgelopen jaar flink gestegen en de yields zijn verbeterd. De toenemende vraag naar logistieke ruimte door e-commerce bedrijven en de aanwezigheid van gekwalificeerd personeel in deze regio spelen daarbij een belangrijke rol. Ook voor de komende 12 maanden is de verwachting dat logistiek vastgoed in Brabant het goed zal blijven doen. Dit blijkt uit de Benelux Rents Map die Colliers International voor de tweede keer uitbrengt. De kaart geeft een overzicht van huurprijzen, yields en de vooruitzichten voor de logistieke markt.

De huurprijzen en yields maken in Venlo juist een omgekeerde beweging. Venlo lijkt dan ook terrein te verliezen aan steden als Eindhoven en Tilburg, die beter inspelen op de groeiende vraag naar logistieke ruimte. Daarnaast is zichtbaar dat de huurprijs in Rotterdam is gedaald door een toename van aanbod. Schiphol laat ondanks een toename van het aanbod, een lichte stijging van de huurprijzen zien. Dit verschil is te verklaren door de typische luchthavengebonden markt op Schiphol. 
Een trend op de logistieke markt is de groeiende vraag naar vooral grootschalige logistieke gebouwen door de toename van e-commerce en het consolideren van locaties. Bij de toenemende vraag van e-commerce ondervinden Zuid-Nederland en België hevige concurrentie van het Duitse Ruhrgebied en Noord-Frankrijk. 
Een andere trend is dat veel verladers vaker zelf ruimte in gebruik nemen ten behoeve van hun distributie. Voorheen werd dit deel van dit logistieke proces uitbesteed. Wel worden inpandige activiteiten dikwijls uitbesteed aan logistieke dienstverleners.
Over de logistieke markt (vanaf 5000 m²)

  • In totaal 3.300.000 m² te huur/te koop
  • Gemiddelde huurprijs warehouseruimte: € 47,73 per m²
  • Gemiddelde huurprijs kantoorruimte bij warehouse: € 99,53 per m²

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws