Bleiswijk: Somerset en USAA Realco realiseren Europees DC voor Zalando

4 Juli 2019 – In de zomer van 2019 start Zalando met de bouw van het eerste Nederlandse distributiecentrum op het voormalige veilingterrein van FloraHolland in Bleiswijk, nabij Rotterdam.

Met de verdere uitbouw van zijn logistieke netwerk legt Zalando de basis voor zijn groeidoelstelling 2023/24. Het logistiek complex is bedoeld voor klanten in West-Europa, namelijk Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Het 140.000 m² grote gebouw wordt ontwikkeld door een joint venture van Somerset Capital Partners en USAA Realco-Europe.

Jan Bartels, SVP Customer Fulfilment van Zalando: “Een sterk logistiek netwerk is de basis voor het realiseren van onze groeistrategie en de visie om het startpunt voor mode te worden. Door een nieuw ultramodern fulfillment center in Bleiswijk te bouwen, zijn we ervan overtuigd dat dit een belangrijke stap voorwaarts is in het bouwen van de infrastructuur om € 20 mrd omzet te bereiken tegen 2023/2024.”

Het complex heeft een vloeroppervlak van 140.000 m² en een totale opslagcapaciteit van 16 mln items. De eerste pakketten worden in de zomer van 2021 vanuit Bleiswijk geleverd. Op de middellange termijn zullen er ongeveer 1500 banen worden gecreëerd. Zodra het fulfillment center op volle toeren draait, probeert Zalando de levertijden in de Benelux-markten verder te verminderen.

Kenneth Melchior, directeur Noord-Europa: “De Benelux-markten spelen een belangrijke rol in de groeiambitie van Zalando. De komende vijf jaar willen we de inkomsten in deze regio meer dan verdubbelen, waardoor onze positie als marktleider wordt versterkt. Ons fulfilment center in Bleiswijk is cruciaal om deze groei mogelijk te maken. We willen de doorlooptijd van de levering in de Benelux verkorten en services zoals levering op dezelfde dag invoeren zodra Bleiswijk volledig operationeel is.”

Justin Hildebrandt, managing director van USAA Realco-Europe: “Dit is een van de grootste logistieke ontwikkelingen in Nederland.”

Tim Beckmann, partner Somerset Capital Partners: “Dit fulfillment-centrum is uniek in zijn soort. De hele ontwikkeling zal gebeuren volgens de hoogste normen van duurzaamheid en het bedrijfspark dat voorheen de bloemenveilingactiviteiten van Royal FloraHolland huisvestte, nieuw leven inblazen.”

Zalando investeert € 200 mln in het centrum. Het fulfillment center heeft het hoogste niveau van automatisering binnen het netwerk van Zalando, dat momenteel bestaat uit negen fulfillment-centra verspreid over Europa. Zalando heeft Bleiswijk gekozen vanwege de locatie, de mogelijkheid om te investeren in een bestaand bedrijventerrein met een goed ontwikkelde infrastructuur en een goede samenwerking met de lokale autoriteiten in Lansingerland. De nabijheid van de snelweg A12 en het feit dat in het hart van de dichtbevolkte Randstad ligt, past bij de ambitie van Zalando om dicht bij zijn klanten te staan.

Voor de bouw van het distributiecentrum heeft Zalando de ambitie om te investeren in duurzame oplossingen en bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak van het gebouw te plaatsen. In dit kader streeft Zalando naar de duurzaamheidscertificering Breeam-NL Very Good. De activiteiten in de faciliteit worden beheerd door een onafhankelijke partner, waarvan de selectie zal plaatsvinden via een aanbesteding.

Zalando is een van Europa’s grootste online platforms voor mode en lifestyle. Opgericht in 2008 in Berlijn, levert het bedrijf mode naar meer dan 27 mln klanten in 17 markten, met kleding, schoenen, accessoires en beauty.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws