Bergeijk: weverij wordt locatie van Bruns BV

14 Augustus 2015 – Bruns BV in Bergeijk, fabrikant van inrichtingen en modellen voor musea, gaat zich vestigen in het rijksmonument De Ploeg in dezelfde plaats. Het pand is ontworpen door Gerrit Rietveld en is 8000 m2 groot. Het zal door Bruns worden gemoderniseerd en heringericht als bedrijfspand voor haar museale activiteiten. Het openbare karakter van de locatie blijft behouden.

Bruns is momenteel gevestigd op het bedrijventerrein van Bergeijk maar zit met 6500 m2 te krap in haar jasje. Bruns krijgt van de gemeente nu meer tijd om dit pand te verkopen om de ruil mogelijk te maken. Daarnaast mag Bruns vijf woningen op het terrein van De Ploeg realiseren om uit de opbrengsten een deel van de transformatiekosten te dekken.

Algemeen directeur Jan Brugmans van Bruns verwacht dat het hem goed zal lukken het pand te verkopen. ‘Het leent zich goed voor opsplitsing in bijvoorbeeld een kantoor van 600 m2 en een bedrijfshal van 1000 m2 en is daardoor zeer interessant voor een belegger.’ Hij is met enkele belangstellende huurders momenteel in gesprek.

De complexe transactie is tot stand gekomen dankzij woningcorporatie Wooninc. uit Eindhoven, de gemeente Bergeijk en de Provincie Noord-Brabant. De provincie is bereid € 2,5 mln bij te dragen in het renoveren van het gebouw De Ploeg. Het pand was in gebruik bij een weverij die het in 2007 verlaten heeft. Het kwam vervolgens in handen van de woningcorporatie die het nu heeft doorverkocht aan Bruns.

Bruns zal in het pand een bezoekerscentrum vestigen met als thema Gerrit Rietveld en Mien Ruys (die het omringende park heeft ontworpen) en de link naar Bergeijk, waarbij het bezoekerscentrum tevens de showroom is voor Bruns. Het bezoekerscentrum is tijdens werktijden opengesteld voor het publiek. Het park zal een openbaar karakter krijgen en voor Bruns een verlengstuk zijn van het bezoekerscentrum en een uitbreiding van de demonstratieruimte, aangezien Bruns veel buitenopstellingen realiseert. Bruns zal stimuleren dat er evenementen in het monumentale Mien Ruys park worden georganiseerd, zodat het park een meer centrale rol krijgt in het centrum van Bergeijk.
Na de zomer wordt een voorstel om te investeren in De Ploeg voorgelegd aan Gedeputeerde Staten. Als zij het besluit tot investeren nemen, moeten daarna Provinciale Staten nog instemmen met het besluit. Dan pas is het akkoord definitief. Het onderhoud van het park zal de gemeente op zich nemen.
Naar verwachting zal de restauratie van Rijksmonument De Ploeg in 2016 uitgevoerd worden. Daarna zal Bruns verhuizen naar De Ploeg.

Bruns is wereldwijd actief met het inrichten van musea en tentoonstellingen. Bruns heeft als tentoonstellingsbouwer mede bijgedragen aan het vernieuwde Rijksmuseum en verantwoordelijk voor de museale inrichting van het Aziatisch Paviljoen, Special Collections tentoonstelling en 20e eeuw Galerij. Daarnaast heeft Bruns alle Rijks Objectsteunen mogen ontwikkelen en uiteindelijk gemonteerd op locatie. Ook heeft Bruns als hoofdaannemer de hele museale inrichting verzorgd van het nieuwe Nationaal Militair Museum in Soesterberg, en is zij verantwoordelijk voor een groot aantal museumprojecten in Nederland en daarbuiten zoals het Philips Museum in Eindhoven tot en met het Bursa Science Center in Turkije.

 

Het pand van De Ploeg

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws