Ede: bedrijven zetten schouders onder WFC

18 Juli 2016 – Negen bedrijven en kennisinstellingen starten met de ontwikkeling van het World Food Center in Ede, samen met WFC-Development en de gemeente Ede. Deze groep  gaat gezamenlijk het concept verder ontwikkelen. Het WFC start al op korte termijn met activiteiten in de Mauritskazerne in Ede. De negen bedrijven zorgen ook dat het WFC zich van hieruit ontwikkelt tot het iconische centrum met de onderdelen Experience, Lab en Innovatiecentrum.

De kopgroep bestaat uit Albert Heijn, Albron, DSM, FrieslandCampina, Keygene, Priva, Rabobank, Scelta Mushrooms en Wageningen Universiteit. Het is belangrijk dat het WFC er komt, vindt bijvoorbeeld FrieslandCampina. Het bedrijf draagt graag zijn steentje bij, samen met andere bedrijven en initiatiefnemers, om het nu van de grond te tillen.

Ook de twaalf bedrijven en kennisinstellingen die nu al deelnemen aan de ontwerpfase worden betrokken bij de plannen. De ambitie is dat de groep deelnemende bedrijven fors gaat groeien.

 

Nieuwe schetsen

De nieuwste schetsen laten zowel de start-up van het WFC op korte termijn zien, als het definitieve WFC in zijn volle glorie, dat over enkele jaren te bezoeken zal zijn. De start-up van het WFC krijgt gestalte in de Mauritskazerne in Ede en omvat een experience gedeelte, waar bezoekers kunnen proeven, ruiken, kijken en voelen hoe eten gemaakt wordt. Ook komt er een participatorium waar de dialoog over voedsel wordt gevoerd. Dit wordt een conferentieruimte met high tech faciliteiten en kookstudio’s. De visualisaties laten ook zien hoe deze eerste activiteiten in de loop van de komende jaren uit zullen gro eien tot het hart van het iconische WFC. Nieuwe, iconische gebouwen versterken de uitstraling van de monumentale kazernes.

De plannen zijn goed ontvangen door de deelnemende bedrijven. Gerard Hardeman, director savoury ingredients DSM: ‘DSM is blij met de visualisaties van het concept. Het participatorium en het Lab zijn onderdelen waar wij graag over meedenken en waarvan wij vinden dat ze een belangrijke rol kunnen spelen in de dialoog tussen de Nederlandse voedingsindustrie en de samenleving, tussen producenten en consumenten.’

Ook stedenbouwkundig zitten WFCD en de gemeente Ede niet stil: er zijn plannen in de maak om de WFC locatie te ontwikkelen tot (internationale) Campuslocatie voor experience, educatie, workspaces, start-ups, (studenten)huisvesting en een hotel, complementair aan de Wageningen Campus. Al deze functies hebben een directe relatie met het World Food Center en versterken elkaar onderling.

 

Onderzoeksprogramma

Het WFC verwacht grote bezoekersaantallen. Dat is een gouden kans voor bedrijfsleven en wetenschap met consumenten in contact te komen. Dat biedt mogelijkheden wetenschappelijk onderzoek. Consumentenvertrouwen, gedrag en innovaties die consumenten aanspreken zijn aspecten die onlosmakelijk met de voedingsmiddelensector zijn verbonden. Wetenschappelijk onderzoek levert een belangrijke bijdrage aan de analyse en optimalisatie van deze aspecten.

Daarom hebben vijf universiteiten samen met het bedrijfsleven en overheid het initiatief genomen om een onderzoeksprogramma op te zetten. Het betreft de universiteiten van Groningen, Maastricht, Nijmegen, Utrecht en Wageningen. Het programma heeft als doel binnen een innovatieve onderzoekomgeving fundamenteel onderzoek te realiseren met, onder en voor bezoekers van het WFC. De mening en het gedrag van de bezoekers kunnen onderzocht worden, gebruik makend van de nieuwste technologieën. De betrokken partijen zijn momenteel in de inventarisatiefase. Zij nodigen geïnteresseerde bedrijven uit om samen de mogelijkheden van dit onderzoeksprogramma te inventariseren.

Contactpersoon van dit programma is Brenda Israël-Hoevelaken, Wageningen UR, brenda.israel@wur.nl, 0317-480144.

Deelname provincie

Het WFC is uitgeroepen tot één van de twee grote beeldbepalende projecten van de provincie Gelderland. Gedeputeerde Bea Schouten: ‘Het WFC is dé kans om het thema voedsel in Nederland en internationaal goed op de agenda te krijgen. Het thema voedsel is heel populair en met zo’n centrum kunnen we het zichtbaar maken, ook voor consumenten. Ik ben heel positief over de recente ontwikkelingen en daarom doen wij als provincie graag mee.’

Bea Schouten is toegetreden tot de stuurgroep van het WFC. De provincie stelt expertise en menskracht ter beschikking

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws