Bedrijven herontdekken centrum Amsterdam

Bedrijven lijken het centrum van Amsterdam weer ontdekt te hebben.

Bedrijven lijken het centrum van Amsterdam weer ontdekt te hebben. Sinds medio 2008 is er niet zoveel kantoorruimte opgenomen in de binnenstad als in het eerste kwartaal van 2013. Dat blijkt uit het Research & Forecast Report Q1 2013 van Colliers International.


In de afgelopen jaren vertrokken met name banken en advocatenkantoren uit de binnenstad naar gebieden zoals de Zuidas, waardoor de leegstand opliep. Nu zijn het vooral kantoorgebruikers, veelal uit de creatieve sector, die hun weg weer naar het centrum gevonden lijken te hebben. Voorbeelden zijn Scotch & Soda en Booking.com. Grootste transactie in het eerste kwartaal was die van Spaces die, na de uitbreiding op de Zuidas van vorig jaar, wederom ruimte aanhuurt in Amsterdam. Verder bepaalden met name middelgrote transacties het opnamebeeld in Amsterdam, transacties van grote eindgebruikers bleven uit.
Ook in Rotterdam vonden de meeste transacties plaats in het centrum, voornamelijk bedrijven uit de logistieke sector namen hier kantoorruimte in gebruik. Echter was hier het transactievolume zo laag dat het geen goed beeld geeft. In Eindhoven is het aantal transacties eveneens op één hand te tellen. Positief voor Eindhoven is dat er een aantal transformaties van leegstaande kantoorruimte aan zit te komen.
De opname van kantoorruimte kwam in Amsterdam in het eerste kwartaal uit op 49.400 m², lager dan dezelfde periode vorig jaar. Het opnameniveau in Rotterdam lag op 6900 m² en in Eindhoven op 3100 m². Het kantooraanbod is in alle drie steden gestegen, tot respectievelijk 1,5 mln m², 715.000 m² en 286.000 m².

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws