Assen haalt fabriek babymelk-formules binnen

De gemeente Assen, een Nederlandse ondernemer en Chinese investeerders hebben een letter of intent ondertekend die moet leiden tot de vestiging van een fabriek in babymelk-formules in Assen.

De gemeente Assen, een Nederlandse ondernemer en Chinese investeerders hebben een letter of intent ondertekend die moet leiden tot de vestiging van een fabriek in babymelk-formules in Assen. Dat gebeurde tijdens een bezoek dat een Asser delegatie onder leiding van wethouder Henk Matthijsse van Economische Zaken onlangs aan China heeft gebracht.

Volgens wethouder Matthijsse is er sprake van een uniek concept. Hij doelt op het feit dat de Chinezen zowel investeren als bouwen in Nederland. Wat nieuw is, is dat Chinese investeerders een fabriek bouwen in Nederland om de producten in China af te zetten. De Nederlandse ondernemer neemt de aanvoer van de grondstoffen en de productie voor zijn rekening. Een Chinees bedrijf zorgt vervolgens voor de distributie in China. Bij de gesprekken was ook de Nederlandse ambassade betrokken. Vertegenwoordigers van de ambassade toonden zich zeer positief over de hierboven geschetste ontwikkeling. 

Volgende maand zetten de partijen, die het volste vertrouwen in elkaar hebben uitgesproken, hun gesprekken voort. Alle inspanningen zijn er op gericht om in januari 2014 met de bouw te kunnen beginnen. De fabriek, met een totale oppervlakte van twee tot vier hectare, wordt gerealiseerd op het nieuwe bedrijventerrein Assen-Zuid. De opening is voorzien in januari 2015. In eerste instantie biedt de onderneming werk aan zo’n 60 tot 70 mensen. Op langere termijn wordt een verdere groei van werkgelegenheid voorzien tot 200 fte.

Volgens Het Financieele Dagblad gaat het om de Chinese producent Xian Consummate. Met de bouw van de fabriek zou een investering gemoeid zijn van circa € 20 miljoen tot € 30 miljoen, aldus de krant.

De nieuwe onderneming ligt straks centraal in de as Rotterdam-Assen-Bremen-Hamburg-Baltische Staten. Bovendien krijgt de bereikbaarheid van Assen een flinke impuls door de verdubbeling van de N33. Daar komt nog eens bij dat Assen centraal ligt in Noord-Nederland, een regio waar de relatie tussen de landbouwsector en de agro-industrie bovengemiddeld sterk is. Ook stellen de overheden hoge veiligheidseisen aan de productie van voedsel, in het bijzonder aan melk- en babymelkproducten. Voor de Chinese partners wegen de controles op de productie van voedsel zwaar mee in hun keuze voor Nederland en Assen.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws