Arnhem: zuidelijke binnenstad krijgt nieuw aangezicht

30 April 2015 – De komende jaren zal het aangezicht van de zuidelijke binnenstad van Arnhem ingrijpend veranderen. Vanwege de vele ontwikkelingen die nu al of in de nabije toekomst gaan plaatsvinden in dit deel van de binnenstad ontstaat er een geheel nieuw milieu waarin wonen, cultuur en leisure de boventoon voeren.

De projecten variëren van de woningontwikkeling Het Paradijs, de nieuwbouw voor Focus Filmtheater op het kerkplein, de nieuwbouw van het Huis der Provincie, de nieuwbouw van Bartok tot het realiseren van betere (loop)verbindingen tussen de Rijn en de binnenstad. Dit meldt vastgoedadviseur Strijbosch Thunnissen.

De nieuwbouw van het Provinciehuis zal van het Bestuurskwartier, zoals het gebied rondom het Paleis van Justitie wordt genoemd, een aangenamer verblijfsgebied maken. Tevens wordt bereikt dat de loopverbinding tussen de Rijn en de binnenstad wordt verbeterd.

Onlangs is de handtekening gezet onder de koop-realisatieovereenkomst Bartok te Arnhem. De plannen hiervoor zijn recentelijk bij het architectuurcentrum CASA gepresenteerd. Ontwikkelaar KondorWessels Projecten gaat er vanuit dat in het voorjaar van 2015 kan worden gestart met de bouw van een supermarkt en 58 appartementen. In de zomer van 2016 zou het project gerealiseerd moeten zijn.

Op een steenworp afstand van de Rijn en de Eusebiuskerk en het winkelhart van Arnhem verrijst het Paradijs, een woningontwikkeling met in totaal 41 woningen in verschillende uitvoeringen en prijsklassen. Het wordt een authentieke binnenstadsbuurt in een nieuw jasje, die oude tijden doet herleven. Vroeger kende dit gebied een fijnmazig netwerk van straatjes en stegen welke in de oorlog helaas verloren zijn gegaan. Op dit moment is de verkoop van het project in volle gang. Met deze ontwikkeling zal er over 1,5 tot 2 jaar een geheel nieuw woonmilieu in de binnenstad van Arnhem ontstaan. De wens van de gemeente Arnhem om meer mensen in de binnenstad te laten wonen gaat hiermee in vervulling.

Het gebouw op de hoek van de Rodenburgstraat en het Eusebiusplein waar tot een paar jaar geleden het Centrum voor Werk en Inkomen was gevestigd is gekocht door Camelot Europe Development en zal worden getransformeerd van kantoorgebouw naar huisvesting voor jongeren en studenten. Naar verwachting zullen er eind 2015 ca. 80 wooneenheden voor eenpersoonshuishoudens zijn gerealiseerd.

De gemeente Arnhem heeft nog enkele zogenaamde ontwikkelenveloppen in het gebied wat voorheen als Rijnboog bestempeld was. Deze ontwikkelenveloppen betreffen locaties c.q. gebieden waarvoor marktpartijen worden gezocht om ze tot ontwikkeling te brengen. De belangrijkste ontwikkelenvelop is het gebied dat grofweg ligt tussen de Weerdjesstraat, Rodenburgstraat, Nieuwstraat en Turfstraat. Voor dit gebied ligt een opgave voor het realiseren van parkeercapaciteit die door het autovrij maken van de Markt moet worden gecompenseerd. Daarnaast ligt voor de hand dat de woonfunctie voor dit gebied behouden blijft.

Zie ook de website van Strijbosch Thunnissen.

 

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws