Amsterdam: zuidelijke IJ-oever opnieuw beste vestigingslocatie

6 December 2017 – Voor het tweede jaar op rij is gebleken dat de Zuidelijke IJ-oever in Amsterdam het beste heeft gepresteerd op de Nederlandse gebruikersmarkt voor kantoren. Daarmee is de Zuidelijke IJ-oever wederom verkozen tot de beste locatie van Nederland om in kantorenvastgoed te beleggen. Dat blijkt uit de Dutch Office Locations Ranking 2017 van Spring Real Estate. Net als in de vorige editie wordt de top-3 kantorenlocaties gecomplementeerd met de Amsterdamse Zuidas en het Bio Science Park in Leiden.

Het rapport onderzocht ruim 145 kantorenlocaties in 34 gemeenten over een meetperiode van 3 jaar en vertaalde de verhuurbaarheid van de verschillende kantorenlocaties naar score tussen 0 en 100%. De score is een combinatie van de kans dat te huur aangeboden vierkante meters in het gebied worden opgenomen en met welke breedte deze opname verdeeld is over individuele gebouwen.

Amsterdam, Utrecht en Hoofddorp winnaars
Amsterdamse kantorenlocaties vormen de absolute top van Nederland. De top-10 bestaat voor de helft uit locaties in Amsterdam. Het feit dat bijna alle locaties in Amsterdam zijn gestegen ten opzichte van een jaar eerder bevestigt de aantrekkingskracht die Amsterdam heeft op huurders. De snelste stijger in de ranking is het Amsterdamse Riekerpolder, dat met een 16de plek ruim 109 plekken is gestegen. De dynamiek in Riekerpolder veranderde drastisch toen business center B.Amsterdam zich daar vestigde en razendsnel uitbreidde over meerdere kantoorgebouwen. Amsterdamse hekkensluiter Holendrecht (in Zuidoost), een van de laatste Amsterdamse kantorenlocaties waar nog opportunistische rendementen behaald konden worden, steeg met ruim 56 plekken naar een 86ste plek.

De Utrechtse binnenstad staat op een 5de plek en is daarmee 68 plekken gestegen. In de Utrechtse binnenstad zijn een aantal relatief grote transacties totstandgekomen. Het stationsgebied van Utrecht is terug te vinden op een 8ste plek. Met het recente nieuws dat Vodafone zijn hoofdkantoor van Amsterdam zal verplaatsen naar het stationsgebied van Utrecht, wordt de kracht van centraal gelegen kantorenlocaties in Utrecht onderstreept.

Beukenhorst-Zuid in Hoofddorp steeg van een 13de naar een 4de plek en zal nog gaan groeien in omvang. Dat werd deze maand weer eens bevestigd toen Danone aankondigde om hier hun nieuwe hoofdkantoor te laten bouwen. Het naastgelegen Beukenhorst-West was vorig jaar nog een van de slechtst presterende kantorenlocaties, maar is dit jaar op een 67ste plek terug te vinden. Ondanks de door Snippe Projecten aangekondigde gebiedsontwikkeling Hyde park, waarin Beukenhorst-West plaats moet maken voor 3500 woningen, sloten onverwacht veel bedrijven nieuwe huurovereenkomsten in Beukenhorst-West. Daardoor zal Beukenhorst-West de komende jaren veranderen naar een multifunctioneel woon- en werkgebied.

Eindhoven definitief op de radar
Het centrum van Eindhoven steeg van de 21ste naar de 9de plek en is de hoogst gerankte kantorenlocatie buiten de Randstad. Het centrum passeert daarmee de High Tech Campus in Eindhoven dat vorig jaar de eer had om de beste locatie buiten de Randstad te zijn. De kantorenlocatie eindigde dit jaar op de 11de plek. Stadsdeel Strijp steeg dit jaar van de 35ste naar de 19de plek. Het succes van meerdere kantorenlocaties bevestigd dat Eindhoven definitief op de radar staat bij huurders. Daardoor zijn de eerste institutionele investeringen in Eindhoven weer merkbaar. Zo kocht LaSalle Investments, een grote Amerikaanse investeerder, recentelijk de Kennedytoren naast het Centraal Station voor ruim € 50 mln.

Opvallende stijgers
Dat grote kantooropnames niet enkel en alleen plaatsvinden in grote steden heeft het centrum van Hilversum het afgelopen jaar bewezen. Deze kantorenlocatie trok nieuwe huurders vanuit zowel andere Hilversumse locaties als van buiten de stad. Dit resulteerde in een stijging van de 59ste naar de 18de plek. Bedrijven kiezen het centrum van Hilversum als locatie vanwege de prijs/kwaliteit verhouding en de relatief goede liggen tussen grote steden als Utrecht en Amsterdam. Ook het kantorenpark IJsseloord2 in Arnhem trekt al geruime tijd grote huurders en stijgt dit jaar van de 26ste naar de 17de plek. Dit biedt kansen voor beleggers met een bovengemiddelde rendementseis, gezien het feit dat IJsseloord2 een overaanbod heeft van ruim 23 procent. RdB

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws