Amsterdam grijpt macht op woningmarkt

20 Juli 2017 – De gemeente Amsterdam grijpt de macht op de ontwikkeling van de woningmarkt in de stad. De gemeenteraad heeft woensdagavond ingestemd met het voorstel van wethouder Ivens dat in het vervolg 80% van de nieuw te bouwen woningen financieel bereikbaar moeten zijn voor lage en midden inkomens. Het gaat hierbij dus om sociale woningbouw (40%) en woningen voor het middensegment (40%).

De Amsterdamse gemeenteraad heeft hier met grote meerderheid mee ingestemd. Van de drie coalitiepartijen VVD, SP en D’66 stemde de fractie van de D’66 tegen het plan van SP-wethouder Joris Ivens.

De doelstelling van het plan is dat Amsterdam door deze ingreep een gemengde stad kan blijven en woningen, zowel huur als koop, bereikbaar blijven voor alle inkomensklassen.

Volgens het beleid dat nu van kracht wordt zullen van de woningen die tot 2025 gebouwd gaan worden, 20.000 stuks in de categorie sociale woningbouw moeten vallen. Nog eens 20.000 stuks moeten middeldure huur- of koopwoningen betreffen met een huurprijs van ongeveer € 850 in de maand. Voor deze huizen worden momenteel huren gevraagd die tot het dubbele oplopen.

Vanuit de markt is krachtig gewaarschuwd tegen de greep naar de macht op de woningmarkt. Volgens de Neprom, de banchevereniging van projectontwikkelaars, zal het tekort aan woningen in de stad verder oplopen en de prijzen verder stijgen.

De verwachting is dat ontwikkelaars en beleggers hun interesse in de hoofdstad zullen verliezen en zich richten op steden zonder deze stringente maatregelen, zoals Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws