Amsterdam: ‘Woningbouwcrisis voorbij’

10 December 2015 – De woningbouwcrisis lijkt in Amsterdam voorbij. In 2015 is de gemeente begonnen met de bouw van 8376 nieuwe woningen, een absoluut bouwrecord. Ruim de helft hiervan is een huurwoning met een huur van minder dan € 710. De andere helft bestaat uit koop- en huurwoningen in het marktsegment, waarbij met name de vrije sector huur sterk groeit. Zo zijn er 1368 woningen bijgekomen met een middenhuur tussen de € 710 en € 970. Ook dat is een record. Dit heeft de gemeente bekend gemaakt.

Wethouder Laurens Ivens (wonen): ‘Dit is een absoluut hoogtepunt in de bouw waar ik heel blij mee ben, want deze woningen zijn hard nodig. We zien een toename van het aantal mensen dat een woning zoekt in deze stad. Er is een grote vraag naar zowel koopwoningen als huurwoningen. De afgelopen jaren groeide het inwoneraantal van de stad harder dan de daarvoor benodigde woningen, nu is dat voor het eerst omgekeerd. We verlichten de druk op de woningmarkt daardoor iets.’
Vorig jaar is het college gekomen met het Actieplan woningbouw 2014-2018 waarin een reeks maatregelen en actiepunten staan om de bouwproductie te stimuleren. Het afgelopen jaar heeft de gemeente hard aan deze maatregelen gewerkt omdat er elk jaar 10.000 mensen bij komen in Amsterdam. Dat betekent onder andere de samenwerking zoeken met bouwers, doorlooptijden te verkorten, slaagkansen van projecten te vergroten en procedures vereenvoudigen. Maar ook bouwgrond blijven aanbieden en de transformatie van leegstaande kantoren stimuleren.
Bovenop de 8376 woningen is in 2015 ook gestart met de bouw van 881 tijdelijke woningen. Dit zijn woningen die voor een beperkte periode gebouwd worden, meestal 15 jaar.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws