Amsterdam: Van Gendthallen wordt ict-broedplaats

Vijf ict-ondernemers willen de Van Gendthallen overnemen van Stadgenoot en er een tech-broedplaats vestigen.

Vijf ict-ondernemers uit Amsterdam willen de Van Gendthallen overnemen van de corporatie Stadgenoot en deze samen met OVG ontwikkelen als broedplaats voor ict- en high tech startups. De ondernemers, onder wie Tom van Bokhoven van Greenclaim, hebben zich verenigd in The Startup Orgy.

The Startup Orgy presenteerde zijn plan tijdens de première van de nieuwe film over Steve Jobs. Tegen Quote zegt Van Bokhoven dat OVG het project graag wil ontwikkelen en dat de partijen met eigenaar Stadgenoot in gesprek zijn over de overname.
De 16.000 m² grote Van Gendthallen op het Oosterburgereiland zijn begin 20e eeuw gebouwd en hebben de status van Rijksmonument. Stork is lange tijd gebruiker en eigenaar geweest, totdat het bedrijf de locatie verkocht aan Heijmans. Die verkocht in 2004 de monumentale hal weer aan Stadgenoot en in 2009 de aangrenzende grond. De Amsterdamse corporatie wilde aanvankelijk een gemengd creatief gebied realiseren met kleinschalige bedrijvigheid, andere stedelijke functies en culturele activiteiten.
Doordat corporaties zich moeten beperken tot hoofdzakelijk sociale woningbouw en doordat ze door overheidsheffingen en een stagnerende markt minder financiële armslag hebben, passen dit soort projecten niet meer in hun portefeuille. Ook Stadgenoot wil weer van de locatie op het Oosterburgereiland af. Eerder verkocht de woningcorporatie al het voormalige ABN Amro kantoor aan de Vijzelstraat 66-80 aan Borghese en Keystone, het Volkskrantgebouw aan de Wibautstraat aan Brouwershoff en Job Heimans en de Hogere Hotelschool nabij de Zuidas aan NL-Development.

De initiatiefnemers willen het werkbaar vloeroppervlak uitbreiden tot ca. 24.000 m2 en de hallen herontwikkelen tot een werk- annex uitgaansgebouw voor creatieven en startups. OVG heeft grote belangstelling voor dergelijke projecten. Eerder heeft de herontwikkelaar een poging gedaan het Overhoeksgebouw in Amsterdam-Noord naar zich toe te halen.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws