Amsterdam: Van der Laan wil meer samenwerking

29 Augustus 2015 – Burgemeester Van der Laan van Amsterdam ziet het nadrukkelijk als zijn taak om met de grote steden en regio’s gezamenlijk op te trekken voor de promotie van Nederland als vestigingslocatie. Van der Laan ziet Amsterdam samen met Rotterdam als de internationale trekker voor de rest van het land.

Dit zegt hij in een gesprek dat Het Financieele Dagblad zaterdag heeft gepubliceerd. Van der Laan ziet het als zijn opdracht de aantrekkingskracht van Amsterdam als internationale vestigingslocatie verder te versterken. Maar wil daarin als wereldwijd bekende stad niet als solist optreden. ‘We moeten zorgen dat Amsterdam met Rotterdam in de wereldeconomie iets doet wat iedereen in Nederland ten goede komt’, zo zegt hij in het interview.
Van der Laan meent dat de wereldwijde economie zich concentreert tot een handjevol regio’s. Hij noemt London, Parijs, Berlijn. Maar Nederland moet daar ook toe behoren. En uit zijn uitlatingen in het FD valt op te maken dat hij dat niet als Amsterdam alleen wil doen maar het noodzakelijk vindt dat hij daarin optrekt met de andere steden, dus ook met bijvoorbeeld Eindhoven als het om patenten gaat, en de kop van Noord-Holland als het om zaadveredeling gaat. In het gesprek erkent hij dat de samenwerking tussen de steden op dit vlak valt te verbeteren. ‘Niet iedereen doet er even enthousiast aan mee, maar dit is wel de weg.’ ‘Weet wel, voor een Chinees zijn Amsterdam en Rotterdam één.’
Volgens Van der Laan is de G4, het samenwerkingsverband van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, een partnership voor internationale acquisitie, waar de partners elkaar wat gunnen. Dat houdt volgens hem ook in dat hij wel eens nee zegt tegen bedrijven die naar de hoofdstad willen komen maar daarvoor een van de andere Nederlandse steden willen verlaten. ‘Ik kan geen namen noemen, maar dat houden we dan tegen. Uiteindelijk bepaalt de markt zelf waar die zit, erkent hij. Maar zijn motto is: Amsterdam is de verantwoordelijke hoofdstad. ‘Die verantwoordelijke hoofdstad is een medaille met twee kanten’.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws