Amsterdam: TU Delft, Wageningen UR en MIT winnen competitie technologisch instituut

Het voorstel van de TU Delft, Wageningen University and Research Center (Wageningen UR) en MIT is als eerste geëindigd in de competitie voor een nieuw technologisch instituut in Amsterdam.

Het voorstel van de TU Delft, Wageningen University and Research Center (Wageningen UR) en Massachusetts Institute of Technology (MIT) is als eerste geëindigd in de competitie voor een nieuw technologisch instituut in Amsterdam. De komende weken starten de verkennende gesprekken tussen de gemeente en de betrokken partijen over de realisatie van het instituut.

Begin april heeft de gemeente bedrijven en kennisinstellingen uit binnen- en buitenland gevraagd met voorstellen te komen voor een nieuw instituut voor toegepaste technologie in Amsterdam. ‘We zoeken met deze competitie naar nieuwe mogelijkheden om bedrijven, kennisinstellingen en talent aan de stad te binden’, aldus verantwoordelijk wethouder Carolien Gehrels (Economische Zaken). ‘Dat zorgt voor economische groei en banen.’ Het Amsterdamse stadsbestuur is voornemens € 20 tot 50 mln te investeren in een nieuw instituut.

Amsterdam Institute of Advanced Metropolitan Solutions

De TU Delft, Wageningen Universiteit en MIT willen gezamenlijk een internationaal technologisch instituut realiseren gericht op stedelijke innovatie. Binnen het instituut zouden kennisinstituten, bedrijven, gemeenten en bewoners gaan samenwerken op het gebied van o.a. water, energie, afval, voedsel en data. Het instituut moet leiden tot onderzoeksplaatsen, masterstudenten en tientallen nieuwe bedrijven. Een groot aantal bedrijven en onderzoeksinstellingen is bij het voorstel aangesloten, waaronder Shell, Accenture, Alliander, Cisco, IBM, Schiphol, KPN en TNO. Ook stellen ze een samenwerking voor tussen Amsterdam en Boston op het gebied van living lab. 

Juryvoorzitter Dijkgraaf: ‘De voltallige jury is enthousiast over het resultaat van deze vernieuwende Amsterdamse aanpak. De competitie heeft veel energie losgemaakt bij kennisinstellingen en bedrijven. Het winnende voorstel voegt echt iets nieuws toe en verbindt de stad met waardevolle toegepaste technologische kennis uit binnen- en buitenland. De betrokken partijen hebben de ambitie én potentie om dit instituut uit te laten groeien tot de wereldtop.’

De overige voorstellen zijn: 

– Amsterdam City Technology: instituut voor ‘city-directed’ technologie, met zowel onderwijs als onderzoek (Universiteit van Amsterdam (UvA), Vrije Universiteit (VU), Hogeschool van Amsterdam (HvA), Columbia University). De zakenpartners zijn onder meer IBM en Beijing University of Technology.

– The Amsterdam School of Health and Technology: richt zich op onderwijs en onderzoek naar gezond leven in een stedelijke omgeving (Amsterdam Institute for Global Health and Development en Duke University). Bijkomende partners zijn onder meer Achmea, Vodafone, Heineken, Philips, Medsciences Capital en de BBC.

– The Center for Urban Tech Acceleration: steunt ondernemers en onderzoekers bij het uitbreiden van hun onderneming op gebied van stedelijke technologie (THNK, OMA en UNstudio). Partners zijn onder meer de UvA, de VU, Standford University, Shell, Vodafone, ID&T, Deloitte en Stichting DOEN.

Het consortium NexusLabs was geselecteerd voor de tweede ronde, maar heeft geen voorstel ingediend in de tweede ronde. NexusLabs heeft besloten om meer tijd te nemen om hun plannen te realiseren en met Amsterdam te bespreken in een andere context.

De gemeente voert exclusieve onderhandelingen met de winnende partij over de realisatie van het voorstel. De gemeenteraad van Amsterdam beslist uiteindelijk over het eindresultaat. Afhankelijk van de kwaliteit van de voorstellen is het mogelijk dat Amsterdam de realisatie van meerdere voorstellen zal ondersteunen. Op basis van de rangorde van de jury onderhandelt de gemeente op een later moment mogelijk met de andere partijen.

De jury bestaat naast voorzitter professor Robbert Dijkgraaf (hoogleraar Princeton) uit Claire Boonstra (Oprichter Layar), Tanja Cuppen (Executive Vice President Corporate Finance Management Rabobank), Wiebe Draijer (Voorzitter SER) en Wim Kuijken (Deltacommissaris).

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws