Amsterdam: Stop op nieuwe hotelplannen in centrum

Stadsdeel Centrum in Amsterdam accepteert geen nieuwe plannen voor hotelaccomodaties meer.

De transformatie van kantoren naar hotels heeft wat betreft het Stadsdeel Centrum in Amsterdam haar grenzen bereikt. Het Stadsdeel heeft een bouwstop ingesteld voor nieuwe hotels. De bestaande 22 plannen mogen nog wel doorgaan, maar als zo’n initiatief toch wordt afgeblazen, wordt de hotelbestemming van het betreffende pand geschrapt. Dat staat in de notitie ‘Grenzen aan het Hotelbeleid’, die onlangs is vastgesteld. Het is een aanscherping van het Hotelbeleid Binnenstad 2012–2015.

Conservatorium Hotel

Een uitzondering geldt voor het voormalig Paleis van Justitie aan de Prinsengracht, dat wordt getransformeerd tot een tophotel. Ook voor enkele delen in het gebied Centrum-Oost, waar initiatieven een positieve bijdrage kunnen leveren aan de gebiedsontwikkeling, geldt een uitzondering.

Amsterdam heeft een beleid waarbij gestreefd wordt naar meer spreiding van nieuwe hotels over andere delen van de stad dan het centrum. Desondanks is de interesse van pandeigenaren en investeerders onveranderd sterk gericht op het centrum van de stad. Dit vraagt volgens het stadsdeel om een aanscherping van het uitvoeringsbeleid.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws