Amsterdam bouwt hoogstedelijke wijk rond station Noord

10 April 2017 – Amsterdam werkt gestaag door aan de uitbreiding van de stad. De gemeente heeft AM en Blauwhoed aangewezen om een nieuw hoogstedelijke wijk te realiseren rond het beginpunt van de Noord-Zuidlijn.

In het Stationsgebied van het nieuwe Centrumgebied Amsterdam-Noord (CAN) verrijst een nieuwe gemengde hoogstedelijke wijk rond het OV-knooppunt, station Noord.

Dit is het beginpunt van de Noord–Zuidlijn. Blauwhoed en AM ontwikkelen in dit gebied op twee locaties, 1N2 en Z1, ruim 600 appartementen, 550 m² commerciële ruimte en een hotel. De gemeente Amsterdam heeft hierover met CZAN, de ontwikkelcombinatie van Blauwhoed en AM, overeenstemming bereikt. Met deze ontwikkeling krijgt de centrumfunctie van Amsterdam-Noord een impuls.

Locaties 1N2 en Z1

Blauwhoed en AM ontwikkelen locatie 1N2 in samenwerking met Klunder Architecten. Hier zijn 57 koopwoningen en 269 huurwoningen voorzien, waarvan 161 studenteneenheden. Ook komt er een hotel met 300 kamers en een garage met 152 parkeerplaatsen.

Locatie Z1 wordt gezamenlijk met de architecten van Groosman ontwikkeld. Het plan bevat circa 290 huurappartementen en 750 m² commerciële ruimte. Woningcorporatie Eigen Haard is de beoogde eigenaar van het gebouw.

De realisatie van beide gebouwen start naar verwachting begin 2018.

Beide locaties maken deel uit van Centrumgebied Amsterdam-Noord (CAN), het nieuwe centrum van het noordelijke deel van Amsterdam. Hier wordt een verscheidenheid aan woon-, werk- en verblijfmilieus gerealiseerd. Het gebied ligt tussen de Nieuwe Purmerweg, de Ring A10, het Olof Palmeplein en het Noordhollandsch Kanaal.

Eerder ontwikkelde CZAN in het CAN 300 woningen in Jeugdland en 600 woningen in Elzenhagen Noord. De ontwikkeling van 500 woningen in Noorderkwartier, waaronder een aantal zelfbouwkavels, is in volle gang: de eerste fase is nagenoeg uitverkocht. De tweede fase gaat later dit jaar in verkoop. Het laatste deel is nog in ontwikkeling. De plannen voor Elzenhagen Zuid krijgen de komende jaren nog vorm, als sluitstuk van de ontwikkeling van Centrumgebied Amsterdam-Noord.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws