Amsterdam: Stadgenoot zoekt marktpartij voor Oostenburg

2 Februari 2016 – Stadgenoot zoekt marktpartijen om gezamenlijk eiland Oostenburg, aan de oostzijde van de Amsterdamse binnenstad, tot ontwikkeling te brengen. Op de grond van Stadgenoot kan circa 150.000 m² (bruto vloeroppervlak) woningen, bedrijfsruimte en horeca worden gerealiseerd. De corporatie wil zelf 250 sociale huurwoningen bouwen en de rest van de grond verkopen aan partijen die de visie van Stadgenoot op de transformatie van het eiland delen. De verkoop gaat na de zomer van start, na definitieve vaststelling van het bestemmingsplan, meldt Stadgenoot.

De partijen die Stadgenoot zoekt, moeten niet alleen een goede grondprijs kunnen betalen, maar ook de visie op de ontwikkeling van het gebied delen en willen realiseren. Peter Kramer, directeur Vastgoed en Ontwikkeling van Stadgenoot: ‘Contrastrijk, levendig en stoer zijn de kernwaarden van eiland Oostenburg. Dit is geen plek voor rechttoe-rechtaan blokkendoosarchitectuur en aangeharkte tuintjes’.
Bestuurder van stadsdeel centrum, Boudewijn Oranje benadrukt dat Oostenburg de laatste grote ontwikkellocatie in de binnenstad is: ‘De stad groeit razendsnel en er is nog maar één gebied, zo dicht bij het hart van de stad, waar zo veel kan worden gebouwd. Een gevarieerd aanbod aan woningen. Sociale huur, middensegmenthuur, koop. Misschien een penthouse dat over de hele stad heen kijkt. Mensen die hier werken en uitgaan; veel mensen in een toch rustig gebied. Dat wordt eiland Oostenburg’.
Het ontwerp bestemmingsplan voor eiland Oostenburg heeft in 2015 ter visie gelegen. Binnenkort wordt het plan voor vaststelling in procedure gebracht. Stadgenoot veracht dat de gemeenteraad komende zomer zijn goedkeuring geeft. Na de zomer gaat de concrete grondverkoop van start. Een beperkt aantal ontwikkelaars zal dan worden uitgenodigd om deel te nemen aan een tender.
Met het nieuwe bestemmingsplan biedt het eiland Oostenburg ruimte aan een combinatie van werken, wonen en recreëren. Wonen is er nu nog niet toegestaan. De contouren van het nieuwbouwprogramma zijn vastgelegd in een stedenbouwkundig plan van Urhahn Urban Design. In samenwerking met ontwerpbureau Studioninedots is het plan vertaald in een concept verkavelingsplan en een globaal beeldkwaliteitsplan. De plannen zijn in opdracht van Stadgenoot tot stand gekomen en vormen nu de basis voor verdere planontwikkeling.

Peter Kramer: ‘Nadat Stadgenoot in 2008 Oostenburg kocht, is samen met de gemeente Amsterdam een plan gemaakt voor transformatie van het eiland naar een gemengd werk-woongebied. We weten precies wat naar onze mening Oostenburg aan Amsterdam kan toevoegen. De wereld verandert, onze rol ook. Graag komen we in contact met partners die met ons dit ‘work in progress’ willen oppakken en realiseren.’

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws