Amsterdam: stedenbouwkundig plan nieuwe woonwijk in Sluisbuurt goedgekeurd

7 September – In de Sluisbuurt op Zeeburgereiland komt definitief een duurzame, autoluwe wijk, dicht bij het centrum en met een unieke ligging aan het IJ. Er worden 5.500 woningen nieuw gebouwd en er komt hoogbouw tot 125 meter.

Het Amsterdamse College van B&W heeft – na inspraak – ingestemd met het stedenbouwkundig plan voor de ontwikkeling van de Sluisbuurt op het Zeeburgereiland. De gemeenteraad neemt eind september een definitief besluit. Volgens de planning wordt in 2019 gestart met de bouw en kunnen de eerste bewoners en ondernemers zich in 2020 vestigen in de Sluisbuurt.

Het wordt een moderne woonwijk aan het IJ met hoge, slanke woontorens tot 125 meter en prachtig uitzicht op het water en de omgeving. In de gebouwen komt 40% sociale huurwoningen, 40% middeldure huur- en koopwoningen en 20% vrije sector huur- en koopwoningen. De mix van gebouwen en functies in de lagere verdiepingen en begane grond, zoals werkplekken en maatschappelijke voorzieningen, zorgen voor een sociaal veilige en levendige sfeer.

Omdat het gebied zeer autoluw is, wordt de komende jaren een mobiliteitsplan opgesteld en uitgevoerd, met maatregelen voor uitbreiding van de fietsinfrastructuur, nieuwe OV-verbindingen en het oplossen van een aantal autoknelpunten. Onderdeel daarvan is een brug voor fietsers en voetgangers tussen de Sluisbuurt en het Oostelijk Havengebied, waarmee de wijk en de achterliggende gebieden een snellere verbinding krijgen richting het centrum. Over de aanleg volgt op een later moment een definitief besluit.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws