Amsterdam: Sloterdijk transformeert tot gemengde stadswijk

4 november 2019 – Sloterdijk verandert in hoog tempo van business district in een gemengde stadswijk. De komende jaren komen er duizenden nieuwe woningen, horeca en (culturele) voorzieningen bij.

De nieuwe ontwikkelingen worden voor het eerst in kaart gebracht door ‘UpTown Sloterdijk’, een nieuw initiatief van diverse ontwikkelaars, ondernemers, CBRE en de gemeente Amsterdam.

Aantal woningen verdrievoudigt
Het woningaanbod in Sloterdijk gaat de komende jaren verdrievoudigen door de komst van zeven nieuwe woonprojecten, zowel nieuwbouw als transformatie van oude kantoren. Op dit moment zijn er in Sloterdijk 605 woningen. Met de 100.000 m² woningoppervlakte in ontwikkeling komen er de komende drie tot vijf jaar 1500 tot 2000 woningen bij.

Nieuwe (vrijetijds)voorzieningen
Er komen in Sloterdijk nieuwe ontmoetingsplekken en initiatieven op het gebied van horeca, cultuur, sporten en uitgaan. Zo is er de nieuwe padelbaan en heeft het Holland Casino er in 2018 een vestiging gekregen. Andere geplande voorzieningen zijn onder andere een basisschool, supermarkt en nieuwe sport- en spelfaciliteiten. Sloterdijk wordt het centrumgebied van het toekomstige ‘Haven-Stad’, een nieuwe wijk met 40.000 tot 70.000 nieuwe woningen.

Nieuwe kantoorruimte
Sloterdijk ontwikkelt zich bovendien verder als kantorendistrict met de komst van nieuwe bedrijven (zoals APG, Intertrust, Body & Fit en reclamebureau Wayne Parker Kent) die veelal intrekken in geheel gerenoveerde, gemoderniseerde kantoorgebouwen, zoals Edge en Q-Port. ‘Sloterdijk stond jarenlang vooral bekend als eenzijdig kantorengebied’, zegt Rudolf de Boer, managing director bij vastgoedadviseur CBRE Nederland. ‘Maar door alle recente ontwikkelingen en plannen komt dat beeld niet meer overeen met de werkelijkheid. De komende jaren herken je Sloterdijk niet meer terug: het is een multifunctioneel, modern en duurzaam stadsgebied in ontwikkeling. Met dit initiatief willen we laten zien dat Sloterdijk transformeert tot een levendige, gemengde stadswijk.’

Voor UpTown Sloterdijk sloegen negen partijen hun handen ineen: APG, BPD, CBRE, Edge, gemeente Amsterdam, Heijmans, NSI, Synchroon en TMG. Zij hebben allemaal een link met Sloterdijk en willen zich daarom gezamenlijk inzetten voor de ontwikkeling van het stadsgebied.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws