Amsterdam Science Park krijgt groot onderzoeksinstituut

Hoofdstad verkozen boven Eindhoven en Nijmegen.

Amsterdam Science Park wordt de locatie van een groot, nieuw onderzoeksinstituut op het gebied van chipstechnologie. Het Instituut voor Nanolithografie (INL) is een initiatief van chipsmachinefabrikant ASML en zal fundamenteel en toegepast onderzoek uitvoeren, dat essentieel is voor het ontsluiten van innovatie in de wereldwijde halfgeleiderindustrie.

Amsterdam Science Park vanuit de lucht

ASML zal meer dan een derde van het jaarlijkse budget van het instituut bijdragen en investeert hiermee circa 30 miljoen euro over een periode van 10 jaar. FOM en NWO zullen 25 miljoen euro bijdragen, verdeeld over 10 jaar, en UvA/VU dragen 12,5 miljoen euro bij. De Gemeente Amsterdam heeft 5 miljoen euro toegezegd als opstartfinanciering. Het ligt in de lijn der verwachting dat het instituut baat zal hebben bij de stimuleringsmaatregelen van de overheid voor privaat-publieke samenwerking (TKI-toeslag) en dat het instituut nog 25 miljoen euro kan verwerven via andere financieringsinstrumenten, zoals Europese programma's. Alles bij elkaar gaat het om een bedrag van 100 miljoen euro over een periode van 10 jaar.

Behalve Amsterdam, waren Eindhoven, Nijmegen en Aken kandidaat voor het INL. Volgens ASML, gevestigd in het naast Eindhoven gelegen Veldhoven, was de keuze voor één van de vier steden een "competitieve procedure". De keuze is gevallen op Amsterdam vanwege een "doordachte onderzoeksagenda met diepgang en creativiteit", zegt een woordvoerder tegen NRC. De Technische Universiteit Eindhoven noemt de misgelopen samenwerking in een reactie "uitermate jammer" en had zelf naar eigen zeggen "een zeer goed voorstel" bij ASML, aldus de krant.

Amsterdam is zeer verheugd met de komst van het instituut. De stad wil niet meer profileren als financieel centrum maar als hightechstad. 

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws